2024. április 26., péntek
SZÓFIGYELŐ

Teljesítménycentrikus

Századunk elején Európában a repülőjáratok útvonala átlagosan 42 kilométerrel hosszabb volt a szükségesnél, ezért az Európai Unió a légiirányító központok, illetve az integrált irányító szervezetek együttműködésével optimalizált, teljesítménycentrikus légtérfelügyeletet igyekezett kialakítani. Ezzel megszűnt a légtér felaprózottsága, meg lehet takarítani a vele járó többletkiadásokat.

A laptopok egy része ún. teljesítménycentrikus üzemmódban is működhet. Ezzel a lehetőséggel akkor él a rendszer, amikor a gép hálózati áramforráshoz van csatlakoztatva, és nem kell attól tartani, hogy az akkumulátor gyorsan lemerül. Az operációs rendszer így a lehető legjobb teljesítményt hozza ki a hardverből. Akkor is átáll erre az üzemmódra, ha a felhasználó történetesen energiaigényes funkciót választ, például videót néz. Abban az esetben viszont, ha viszonylag alacsony az akkumulátor töltöttsége, az energiatakarékos üzemmód a célszerű, hogy minél tovább használhassa az ember a számítógépet. Ha nincsen szükség sem a teljesítmény fokozására, sem az üzemidő növelésére, akkor a kiegyensúlyozott üzemmód lép színre. A laptopok úgy vannak gyárilag konfigurálva, hogy automatikusan  módosítanak az üzemmódon, ha változnak a körülmények. A felhasználó maga is dönthet, hogy adott esetben a teljesítmény vagy az üzemidő a fontosabb számára, illetve, hogy szüksége van-e egyéni energiasémára.

A teljesítménycentrikus szó gyakran tevékenységre, műveletre, folyamatra utal: A teljesítménycentrikus vizes edzések világába is megérkezik a digitális jövő egy kijelzővel felszerelt okosszemüveg formájában. – Az erőemelők teljesítménycentrikus edzését célszerű utánozni, de nem az általuk használt alacsony ismétlésekkel.  – Az életem a sport és a teljesítménycentrikus táplálkozás körül forog. – Értékalapú és teljesítménycentrikus gondolkodása már ekkor megmutatkozott – A Compressport Racing Trucker sapkája ötvözi a teljesítménycentrikus technológiákat a klasszikus retró stílusjegyekkel.

Közeg, szemlélet, hozzáállás is lehet teljesítménycentrikus (azaz teljesítményközpontú): Mindenképpen előny, ha valaki a saját bőrén tapasztalta, tapasztalja meg, hogy milyen is ez a teljesítménycentrikus közeg. – Kötöttebb napirend szerint kell viselkedniük, egy teljesítménycentrikus közegbe kerülnek, ahol azt várják tőlük, hogy kontrollálják magukat. – A teljesítménycentrikus, csak materiális szempontokat szem előtt tartó szemlélet több stresszel jár. –

Főnökei előbb-utóbb rájönnek, hogy hiányzik a teljesítménycentrikus hozzáállás, és ez gondot jelenthet vezetői munkakörének megtartásában.