2024. április 26., péntek

Dačić: A hatalom és az ellenzék párbeszéde nem kívánságkosár

Ivica Dačić, a képviselőház elnöke elmondta, hogy már nem első alkalommal folynak tárgyalások a hatalom és az ellenzék között, ezt már 1992. óta megteszik, de ezek az egyeztetések nem kívánságokon alapszanak. Nem fogunk messzire jutni, ha mindenki a pártjának az álláspontját adja elő, konkrétan kell beszélgetni – nyilatkozta a Szerbiai RTV-nek.

A tegnapi nap folyamán lezajlottak az ellenzék és az Európai Parlament képviselői közötti tárgyalások első fordulója, amelyet a választási feltételek javítása érdekében folytattak. A négy uniós képviselő ma délben egyeztet Ivica Dačić képviselőházi elnökkel, hogy megbeszélljék mit sikerült idáig elérni és milyen irányba vezetnek a további tárgyalások.

Elmondta, hogy a párbeszéd kezdetén meghatározottak szerint dolgozik, vagyis McAllister és Maja Gojković volt képviselőházi elnök között lefolytatott levelezések alapján.

Azt üzenték nekem, hogy védnök legyek. Másik oldalról hálás vagyok Aleksandar Vučić elnöknek, hogy elvállalta, hogy jelen legyen a találkozón. Vannak olyan pártjaink, amelyek akarják és olyanok is, akik ellenzik a külföldiek részvételét a tárgyalásokon – hangsúlyozta ki Dačić.

Hozzátette, hogy a huszonnyolcadik sikeres találkozóra került sor, de időközben az európa parlamenti képviselők is tárgyaltak. Szavai szerint ezt követően egymás között fognak információt cserélni és egyeztetni a napirendről.

A találkozón én és Vučić elnök vettünk részt. Azt beszéltük meg, hogy hétfőtől munkacsoportokat alakítunk. Az igaz, hogy két vágányon folynak a tárgyalások, de az EP képviselők nem játszanak közvetítő szerepet, ők csak segítenek – hangsúlyozta ki Dačić.

A képviselőház elnökének elmondása szerint a huszonnyolcadik találkozón megbeszélték, hogy a tárgyalások folyamata hat hónappal a választások kezdete előtt befejeződik majd.