2024. május 5., vasárnap

Jovičić: Minden vércsoportból hiányt szenvedünk

A vérkészletek jelenleg a minimumon vannak és minden vércsoportból hiány mutatkozik, különösen a negatívakból – jelenetette ki a Szerbiai RTV-nek Milica Jovičić, a Vérátömlesztő Intézet szakembere, írja a Vajdasági RTV.

Elmondta, hogy a helyzet már a járvány kezdete óta vészes.

A járvány egész ideje alatt a vérkészletek folyamatosan minimumon vannak. Sehogy sem sikerül visszatérnünk a járvány előtt összegyűjtött mennyiségre. Nem mondhatjuk, hogy nincs elég véradó, valóban sok ember megérti, hogy mennyire is szükséges a vér és a mindennapos felhívásainkra el is jönnek, de egyszerűen az élet most más módon zajlik. Sok dolog megváltozott és ezért nagyon nehéz visszatérni a járvány előtt összegyűjtött mennyiségre – magyarázta Jovičić.

Kihangsúlyozta, hogy szükséges lenne két, három, vagy akár négy napos tartalékokkal is rendelkezni, de a járvány ideje alatt a napi szinten összegyűjtött vért fel is kell használni.

A járvány előtt napi szinten 400 és 450 egységre volt szükségünk Belgrádban és központi területek kórházaiban. Most vannak olyan napok, amikor 300 és 350 egység vért gyűjtünk össze, de az átlag 200 és 250 egység körül van, ami valóban minimális tartalékot jelent. A járványt megelőzően még öt napos tartalékaink is voltak – mondta Jovičić.

Minden vércsoportból hiányt szenvedünk, különösen a negatívokból, mivel a lakosság csupán 15 százalékánál van jelen ez a vércsoport, de leggyakrabban A és 0 vércsoportokúak a páciensek, ezekből is kevés van – jelentette ki Jovičić.