2024. április 26., péntek

Megkezdte működését a szerbiai új OTP Bank

A kirendeltségeket továbbra is a régi helyeken találják meg

Sikeresen zárult az a több mint másfél éve megkezdett integrációs folyamat, amelynek eredményeként a magyarországi OTP Bank két szerbiai leánybankja, a Vajdasági Bank (Vojvođanska banka) és a szerbiai OTP Bank (OTP banka Srbija, a volt Societe Generale) tegnaptól összeolvadva, egy bankként működik tovább. A régióban még nem volt példa ilyen összetett banki integrációra, amely stratégiai mérföldkövet jelent a legnagyobb szerbiai bank létrehozását célként kitűző OTP Csoport számára. Az új, integrált bank rendelkezik a legnagyobb piaci részesedéssel a szerbiai hitelezési piacon, valamint 5,6 milliárd eurós mérlegfőösszegével (teljes vagyonával) a második legnagyobb banknak számít.

„Ez a sikeres integráció újabb jelentős mérföldkő az OTP Csoport történetében. Régiós terjeszkedésünk, organikusan és akvizíciókon keresztül megvalósuló növekedési stratégiánk eredményeként az OTP Bank nemcsak tizenegy országban van jelen, de piacvezetők vagyunk Magyarországon, Bulgáriában és Montenegróban is, és kulcsszerepet játszunk számos más piacunkon – mostantól Szerbiában is. Büszkék vagyunk erre az eredményre, és az OTP Csoport továbbra is fontosnak érzi, hogy hozzájáruljon a szerb gazdaság és a szerb társadalom hosszú távú sikeréhez” –mondta Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese, a szerbiai OTP igazgatóságának elnöke.

,,A 19 hónapig tartó integráció nem lett volna sikeres a több mint 3000 munkatárs nélkül, aki elkötelezetten és szakszerűen, a terveknek megfelelően zárta le a folyamatot. Tavaly úgy tűnt, hogy a pandémiás válság egy-egy pillanatra szinte leállította a világot, minket azonban ez sem gátolt abban a törekvésünkben, hogy egyesítsük a két nagy rendszert. Az értékek ideális ötvözetének, a műszaki fejlettség, a tapasztalat és a hagyomány legjobb kombinációjának eredményeit majd ügyfeleink is megtapasztalhatják” – értékelte a banki integrációt Predrag Mihajlović, a szerbiai OTP Bank végrehajtó bizottságának elnöke.

Az integrált bank fiókjai továbbra is a régi helyeken várják az ügyfeleket, országszerte 213 kirendeltség áll a lakosság rendelkezésére. Most az OTP-nek van Szerbiában a legtöbb, összesen 322  bankautomatája, ezenkívül a kliensek azonos feltételekkel a MoneyGet hálózat még 165 ATM-jéből vehetnek fel készpénzt. A két bank egyesülése új előnyöket is kínál a lakosságnak, elsősorban a digitális bankolás fejlesztésének köszönhetően. Rendelkezésre áll például az online készpénzhitel lehetősége, a folyószámlakölcsön (engedélyezett mínusz) automatikus megújítása vagy az utasbiztosítás online megkötése.

Az OTP Bank 2006 óta van jelen a szerbiai piacon, nyereséges működése és akvizíciói révén azóta folyamatosan növelte piacrészét, és a térség meghatározó szereplőjévé, nemzetközi szinten is jelentős bankcsoporttá fejlődött.