2021. június 14., hétfő

„Aki akar, annak semmi sem nehéz"

Őrtiloson tartották meg a Zrínyi-év zárórendezvényét

Zrínyi Miklós (1620–1664) erős nemzeti, keresztény Magyarországban gondolkodott, és egész életével azt üzeni, hogy Magyarország csak akkor lehet sikeres, ha lakói tekintet nélkül a származásukra, összefognak – mondta Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán Őrtiloson.
Németh Szilárd Zrínyi-újvárnál a költő, hadvezér, politikus születésének 400. évfordulójára tartott emlékévnek a Zrínyi-hagyományok ápolásában érintett települések, múzeumok által szervezett záróeseményén hangsúlyozta: a kormány, a Fidesz–KDNP – nem kis ellenszélben – ilyen Magyarországot épít 2010 óta.
Az államtitkár jelezte, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság egyhangúlag támogatta azt a javaslatot, hogy Zrínyi-újvár nemzeti emlékhely legyen. Véleménye szerint ebben nagy szerepe van az általa Magyarország első számú Zrínyi-kutatójának nevezett Padányi József vezérőrnagynak, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanárának, önkormányzatoknak, egyházaknak és a lakosságnak is.
Cseresnyés Péter államtitkár azt mondta, bár a Zrínyiek horvát származásúak, de magyar lelkűek és gondolkodásúak voltak, és a magyar történelem kiemelkedő alakjaivá váltak, mert sokszoros túlerővel szemben is kiálltak a nemzet és annak hagyományai védelmében.
Zrínyi Miklós költő és hadvezér a legkimagaslóbb férfiak egyike volt, egész életét a hazájának szentelte, a nemzet jövőjéért küzdött minden cselekedetével. Hadvezéri, politikusi és irodalmi tevékenysége arra irányult, hogy minél szélesebb körben hirdesse az összefogás szükségességét a török elleni harcban – mondta a politikus.
Cseresnyés Péter szavai szerint Zrínyi hitte, hogy „mi, magyarok képesek vagyunk a magunk erejéből is elűzni a törököt, s megerősödve megszabadulhatunk a másik igától, a Habsburg elnyomás alól is".
„Aki akar, annak semmi sem nehéz" – idézte az államtitkár Zrínyi főműve, a Szigeti veszedelem fő gondolatát.
A politikus azt mondta: a Szigeti veszedelem is azért íródott, hogy fölrázza a nemzetet, bizonyítsa: még egy kis nép is képes egy birodalom legyőzésére, ha összefog és erkölcsös. „Ez a hit és akarat ma is aktuális, jelenleg ugyanezekért az értékekért kell és érdemes kiállnunk" – közölte.
Szászfalvi László Somogy megyei országgyűlési képviselő arról szólt, hogy Zrínyi Miklóst egész életében a haza szeretete, a nemzeti elkötelezettsége és a nemzetért vállalt áldozata vezérelte.
Padányi József Zrínyi-újvárról egyebek mellett elmondta, hogy a hadvezér a várból vezette a híres 1664-es téli hadjáratát, amellyel kivívta egész Európa csodálatát.