2024. május 5., vasárnap

Az azonos neműek is örökbefogadhatnak Horvátországban

A zágrábi Közigazgatási Bíróság döntése nyomán az azonos nemű élettársak Horvátországban örökbefogadó szülők lehetnek – írja a B92 hírportál.

A hírt Danijel Martinović, a Szivárvány családja elnevezésű szervezet tagja jelentette be.

Öt évnyi jogi csatározást követően, a zágrábi Közigazgatási Bíróság április végén, a Šegota-Kožić ügyben azt a döntést hozta, hogy nem lehetnek kirekesztve az örökbefogadás folyamatában azért, mert élettársi kapcsolatra léptek egymással.

– Ez a történelmi döntés megnyitja a kapukat minden meleg párnak Horvátországban, akik örökbefogadók szeretnének lenni és azt is megerősíti, hogy az élettársak minden eljárás során egyenrangúak kell legyenek a házastársakkal – nyilatkozták a szervezetből.

A Šegota-Kožić párt 2016-ban azért utasították el az örökbefogadás lehetőségétől, mert azonos nemű élettársi kapcsolatban voltak. A kérvényük elutasítását követően feljelentették a demográfiai, gyerek, ifjúsági és szociális politikai minisztériumot. A bíróság a javukra döntött, Danijel Martinović pedig elmondta, hogy ez a döntés nagy jelentőségű, mivel elismeri, hogy az azonos nemű élettársak is örökbefogadhatnak. Reményét fejezte ki, hogy a szociális védelmi központok nem fogják akadályozni ezt a döntést és a törvény szerint fognak eljárni.