2024. május 5., vasárnap

Mihajlović: Könnyebben juthatunk majd napelemekhez

Zorana Mihajlović energiaügyi miniszter elmondta, hogy az új törvény lehetővé teszi, hogy a lakóházak tetőzetén minél több napelem legyen, emellett pedig a beépítésük rövidebb és egyszerűbb is lesz – írja a 021.rs hírportál.

Elmondta, hogy korábban mintegy két évet vett igénybe a projekt elkészítése, hogy beszerezzék a szükséges építési engedélyeket, amely rengeteg dokumentum összegyűjtését jelentette.

Azon is dolgozunk, hogy ezek a szerződések minél egyszerűbbek legyenek, valamint a napelemek felszereléséről szóló döntésünk meghozatalától kezdődően, a szerződések aláírásáig nagyjából két-három hónap telhet el. Emellett a tervezéseket végző cégekkel is egyeztetünk a szolgáltatásaik áráról – mondta Mihajlović.

Hozzátette, hogy a megújuló energiaforrások felhasználásáról szóló törvény a családi házakban és a lakóházakban élők számára is lehetőséget biztosít a zöld energia felhasználására, valamint arra is, hogy alacsonyabbak legyenek a számláik is.

Szavai szerint az eddiginél sokkal több polgárt fog érinteni az energiafelhasználás terén megnyilvánuló engedmények, többek között azért is, mivel a szociális segélyben, vagy gyermekpótlékban részesülők automatikusan energiailag veszélyeztetett vásárló státuszt kapnak.

Véleménye szerint a villamos energia szempontjából mintegy 200 ezer polgárt fog érinteni az energiailag veszélyeztetett vásárlói státusz, amely jelenleg 70 ezer körül mozog. A gázra vonatkozó engedményeket pedig több ezer polgár fogja élvezni a jelenlegi hetven helyett.

Emellett az energiailag veszélyeztetett vásárlói státuszt a hőenergiát felhasználókra is kiterjesztettük, ezáltal pedig ezeket a kedvezményeket további 40 ezer polgár fogja élvezni – jelentette ki a miniszter.