2024. április 26., péntek

Krkobabić: Garantált nyugdíj, mint egyfajta szociális segély

Milan Krkobabić vidékfejlesztési miniszter egy 12 ezer dinár értékű minimális és garantált nyugdíj bevezetését kezdeményezte. Ez az összeg egyfajta szociális segély lenne azon polgárok számára, akiknek nincsenek feltételeik a nyugdíjra. A nyugdíj növekedésének svájci példájának korrigálása is szükséges, hogy a nyugdíj ne maradjon le a fizetésektől – írja a Vajdasági RTV.

Krkobabić elmondta, hogy a garantált nyugdíj változatlan maradna azoknak a polgároknak, akik különböző okok miatt nem tarthatnak igényt erre a juttatásra. A feltétel, hogy a polgár ne rendelkezzen tulajdonnal, sem bevétellel, valamint szociális juttatásokkal sem.

Olyan emberekről van szó, akiknek semmijük sincs. Egyes statisztikák szerint az ilyen emberek száma 200 ezer körül mozog. Csak most fogjuk megállapítan, hogy pontosan mennyien is vannak – mondta a miniszter.

Elmondta, hogy a garantált nyugdíjnak hasonlónak kell lennie, mint Horvátországban, ahol nemrégiben ilyen mintát fogadtak el.

Ez egy juttatás, amelynek segítségével az emberek összeállíthatják a két végletet. Ez nagyjából 100 eurót tesz ki. Ilyen módon az állam és a társadalom egyfajta szolidaritást fejez ki a polgárok ezen csoportjával. Az ilyen törvényben foglalt megoldás előfeltétele egy szociális kártya megalkotása, amellyel rögzíteni lehet ezt a jogot – jelentette ki Krkobabić.

Hozzátette, hogy egy ilyen segély meghozatala civilizációs irányvonal Európa gazdagabb országaiban, amelyek sokkal nagyobb összegeket különítenek erre a célra.

Szavai szerint a nyugdíjak az idei évben 5,9 százalékkal növekedtek, a fizetések pedig 10,6 százalékkal lettek megemelve. Ebből az látszik, hogy a nyugdíjak gyorsan növekednek és hosszabb távon elveszítik a versenyt a jövedelmekkel.

Beszéltem Aleksandar Vučić elnökkel is, aki hivatalosan is kijelentette, hogy szükséges a svájci példa korrigálása, mégpedig egyfajta „svájci képlet plusz plusz” létrehozása. A célunk, hogy nyugdíjak ne veszítsék el a versenyt a bevételekkel és ezért szükséges a változtatás – hangsúlyozta ki a miniszter.

Elmagyarázta, hogy az MMF meghatározása szerint a nyugdíjak nem haladhatják meg a GDP 10 százalékát.