2024. április 26., péntek

Az egészségügyi ellátás mérföldköve

Jó ütemben haladnak a VKK bővítési munkálatai, a beruházás értéke 52 millió euró

Harmincezer négyzetméteren terül el, tizenhat új műtőteremnek ad helyet, tizennégy szervátültetésen átesett betegnek biztosít majd ellátást a Vajdasági Klinikai Központ új sürgősségi-vizsgálati központja, amikor befejeződnek a mintegy fél évvel ezelőtt megkezdett építési munkálatok – jelentette ki a helyszíni terepszemle után dr. Stokić Edit, a VKK igazgatója (a felvételen fehér köpenyben). A teljes földszintet a diagnosztikai részleg „lakja be" majd, az emeleteken pedig a műtők, sebészeti osztályok kapnak teret.
A múlt év utolsó negyedében az igazgató szerint 120 ezren keresték fel a klinikai központot, ami egy kisebb város lakosságának megfelelő szám, és négyezer műtétet hajtottak itt végre. Nagy eredménynek számít ez, ha figyelembe vesszük, hogy a klinikán végig el kellett látni a Covid-pácienseket is.
A klinikai központnak a B és a C szárnya épül most, s ennek köszönhetően 348 betegággyal bővülnek majd az újvidéki kórházkomplexum kapacitásai. Új laboratóriummal, radiológiai részleggel, nukleárismedicina-osztállyal is bővül a klinika. Intenzív osztályokat is nyitnak, a blokkok tíz felvonóval, négy lépcsőzettel rendelkeznek majd. Az építkezés kivitelezője a szlovén GH Holding és a szerb Delta Inženjering. A szerződést tavaly november 27-én írták alá.
A helyszínen tett látogatása alkalmával Ana Brnabić kormányfő kijelentette, sokat jelent ez a beruházás Vajdaság számára, s arról tanúskodnak az újvidéki munkálatok is, hogy Szerbia határozott az egészségügy fejlesztését illetően, amit az új kórházak építése is jelez. A klinikai központ új szárnyainak munkálatai is az állam eltökéltségét jelzik – állapította meg.

Brnabić bejelentette azt is, hogy a jövő héten ismét Újvidékre látogat, mert a tartományi kormánnyal közösen elért, jelentős beruházást indítanak útjára.

Az egészségügyi miniszter optimista a kórházak működtetéséhez szükséges káder kapcsán, Zlatibor Lončar Újvidéken arról beszélt, sikerülni fog megfelelő személyzetet találni nemcsak a Vajdasági Klinikai Központ B és C szárnya, hanem az új Covid-kórház számára is. Mint mondta, a kormány fontolgatja, hogy az egészségügyi dolgozók is olcsóbban juthassanak lakáshoz, ahogyan a védelmi struktúrák foglalkoztatottjainak lehetővé tették. Ezzel szerinte elérhető lenne, hogy csökkenjen az egészségügyi dolgozók külföldre vándorlása.

A munkálatokat megtekintette Pásztor István, a tartományi parlament elnöke, Igor Mirović tartományi kormányfő, dr. Zoran Gojković vajdasági egészségügyi titkár és Miloš Vučević, Újvidék polgármestere is. Pásztor elmondása szerint hihetetlen, de igaz, hogy voltaképpen harmincöt évvel ezelőtt kezdődött el a két új blokk építése, majd több mint harminc évig meredeztek a csupasz falak, de fél évvel ezelőtt folytatódott az építkezés. A Vajdasági Klinikai Központ sebészeti részlegei találnak otthonra a mintegy háromhektárnyi területű kórházban, mutatott rá, hozzátéve: a kórház felépítése és teljes felszerelése, a 16 műtő, az intenzív osztályok, a diagnosztikai részlegek és a kórtermek kialakítása és felszerelése mintegy 52 millió euróba kerül. Ezt Szerbia a Világbank által nyújtott hitelből finanszírozza – közölte. Pásztor szerint az intézmény sok fiatal orvosnak és egészségügyi technikusnak jelent majd kibontakozási lehetőséget.