2024. április 26., péntek

Személyiségfejlesztő egyesület Csonoplyán

Az idei nőnapon alakították meg Csonoplyán a JOY Személyiségfejlesztő és Edukációs Központot. Az egyesület alapítója Banda Irén pszichológus és pszichoterapeuta, dr. Karcher Károly neuropszichiáter, valamint Mirjana Lukač pszichológus és T. A. tanácsadó. A JOYtevékenységében más szakterületekről is részt vesznek szakemberek, így például szocioterapeuták, konduktív pedagógusok. A vezetők önkéntesekre és praktikánsokra is számítanak, akik csoportos képzésen vesznek részt, ennek során logisztikai és menedzsmenti ismereteket is szereznek.

Az egyesület csonoplyai székházában lehetőség van a személyes és a csoportos munkára is. Az alapítók célja személyiségfejlesztés útján erősíteni a közösséget. Ehhez csoporttevékenységet, tréningeket és képzéseket tartanak. Az egyesület pályázati pénzekből működik, első projektje a másodlagos felhasználókat, a pszichiátriai betegek családtagjait helyezte előtérbe. Gyakran előfordul ugyanis, hogy a hozzátartozók nem ismerik fel a betegséget, vagy ha diagnosztizálták is, képtelenek megfelelő ellátást, gondozást és támogatást biztosítani az ápoltnak, csupán azért, mert nem rendelkeznek kellő információval.

Az egyesület másik célcsoportja a fiatalok: középiskolások, egyetemi hallgatók, munkanélküli fiatalok, akiknek igyekszik segíteni, hogy megtalálják helyüket az életben, kezdve a pályaválasztási tanácsadástól az önbizalom-erősítő és autogén tréningekig. Az egyesület szolgáltatásai közé tartozik a személyi tanácsadás és a pszichoterápia is. A járványügyi helyzet miatt a JOY szakemberei egyelőre főként online rendeléseket tartanak, de székházuk tágas udvarral rendelkezik, ahol később szabadtéri foglalkozásokat tarthatnak.