2024. április 26., péntek

A versvándor Magyarkanizsa községben

Tóth Péter Lóránt az iskolákat járta körbe

Magyarkanizsán kezdte meg körútját Tóth Péter Lóránt versvándor. Eső helyszíne a helyi általános iskola volt, ahol a legkisebbeknek tartott lebilincselő előadást Szent Lászlóról, melybe a gyerekeket is bevonta. Innen a középiskolába vezetett az útja, ahol Radnótit hozta közelebb a tanulókhoz, majd pénteken a tóthfalusi akadémistáknál és a horgosi iskolásoknál tett látogatást. Iskolapéldája ő annak, hogy miként lehet úgy előadni, hogy egy órán át lekösse a gyerekek figyelmét és közben úgy szívják magukba a tudást, hogy azt nem érzik kötelezőnek és kényszerű tanulásnak. Minden bizonnyal azért is külön figyelemfelkeltő számukra, hisz a versvándort a tévében is láthatták, most pedig testközelből nekik mesél. Tóth Péter Lóránt az a személy, akit már kézfogásáról meg lehet jegyezni, aztán az orgánuma ejti rabul a hallgatóságot, és a tanóra már nem is tűnik tanórának. Valószínűleg a tőle hallottak egy életre megmaradnak a diákokban. A magyarkanizsai első, kora reggeli órája előtt alkalmunk nyílt vele beszélgetni, mely beszélgetésből kitűnt elhivatottsága és a magyarsága iránt érzett elköteleződöttsége is.

– Több éve járok már Vajdaságba, és ezúttal igyekeztem megcélozni az alsóbb tagozatosokat is, hiszen egy olyan előadást hoztam, amely az ő korosztályuknak érdekes. Ezúttal László király életéről mesélek, de a fókusz a legendákon van, mert úgy vélem, a Szent Lászlóról szóló legendák rengeteg tanulsággal szolgálnak még nekik is. Fontos volt számomra, hogy úgy állítsam össze az előadást, hogy ne csak a történelemről szóljon, hanem, hogy a gyerekek be tudják csempészni a mába, ezért lovagi tornát is játszunk – magyarázta a versvándor. – Nagyon fontosnak tartom, hogy a gyerekeknek beszéljünk a történelemről, mert rengeteg fehér folt van, akár az 1956-os eseményekkel, vagy épp Szent Lászlóval kapcsolatban is. Kimeríthetetlen a magyarság története és történelme, de ha azt a múltban hagyjuk, nem lesz a miénk, muszáj felhoznunk a jelenbe – mondta Tóth Péter Lóránt, aki 2019-ben járta végig Radnóti Miklós útját.

– Radnótinak az a hihetetlen küzdeni tudása, ahogy belemenekült a versírásba, ezt az oldalát is szeretném megmutatni a gyerekeknek, kimondatlanul is fölhívva a gyerekek figyelmét arra, hogy bátran forduljanak a versek irányába – mondta a vándor, aki Radnóti előadásával már szinte az egész Kárpát-medencét bejárta és mindenhol kiváló fogadtatásra talált. Elmondta azt is, hogy az út során mementót állítottak a költő életének, ugyanakkor ő maga is sokat tanult önismeretet és alázatosságot.

A tervek szerint a következőkben Petőfi-előadásokra számíthatunk a versvándortól, továbbá Virág Gedeon útját szeretné kerékpárral bejárni Tóth Péter Lóránt.