2024. április 26., péntek

Đerlek: A koronavírus okozza a sterilitást, nem pedig a vakcina

Mirsad Đerlek, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára elmondta, hogy néhány hete kevesebb beteget vesznek fel a kórházakban, mint amennyit elengednek. Ennek ellenére a helyzet enyhüléséről csak akkor beszélhetünk, amikor napi szinten kevesebb mint száz fertőzött lesz. Ennek eléréséhez viszont még sok küzdelem és idő kell – írja a Szerbiai RTV.

Elmondása szerint a csökkenő tendenciát mutató adatok bizakodásra adnak okot, de továbbra is az immunizáció szükségességét hangsúlyozta ki, valamint az előírások betartását is.

Biztatóak a számok, jelenleg több hetet követően kevesebb felvételt jegyzünk a hazaengedéskhez viszonyítva. A tegnapi nap során mintegy 2.530 koronavírusos vizsgálatot végeztünk a rendelőkben, húsz nappal ezelőtt ez a szám négyezer és ötezer között mozgott. A kórházakban ennek ellenére továbbra is mintegy ötezer beteget kezelnek és 171 páciens lélegeztetőgépen van. Ezek mégis magas számok – magyarázta Đerlek.

Amikor ilyen biztató híreket hallunk, akkor hajlamosak vagyunk elengedni magunkat és később megfizetjük ennek az árát. Az ünnepek alatt szép idő lesz, de továbbra is hangsúlyozom, hogy kerüljük el a kapcsolatokat, amelyek fertőzést okozhatnak – jelentette ki az államtitkár.

Bejelentette, hogy az ünnepek alatt szigorúbban végzik majd az ellenőrzéseket, több felügyelő lesz a terepen, akik a vendéglátókat, kerthelyiségeket, kirándulóhelyeket és tömegközlekedési járműveket is ellenőrizni fogják.

Valóban védenünk kell a polgárok egészségét, ennek pedig az egyetlen módja, ha a felügyelők ellenőrzik a járványügyi előírások betartását – mondta Đerlek.

A közösségi hálózatok megtették a maguk rossz hatását, mivel a sterilitásról beszéltek és ezzel hatást gyakoroltak a fiataljainkra. A legeminensebb szakértőink is bebizonyították, hogy a koronavírus okozza a sterilitást, nem pedig a védőoltás. Az immunológusok és mindazok a szakemberek, akik ezzel foglalkoznak, tudomásunkra hozták, hogy a védőoltások nem hatnak ki a reproduktív szervekre – hangsúlyozta ki  Đerlek.