2024. április 26., péntek

Új vezetőség a VANCSESZ élén

Éves tisztújító közgyűlést tartott Kishegyesen a nagycsaládos egyesületek szövetsége

A Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége Kishegyesen, a Kátai-tanyán tartotta tisztújító közgyűlését. A közgyűlés Fodor Zoltánt, a bácskossuthfalvi Életfa Nagycsaládos Egyesület elnökét választotta a szövetség élére. 

Az új elnök arról számolt be lapunknak, hogy pénzügyi- és munkaterveket vitattak meg a közgyűlésen, valamint alapszabályzatot is változtattak.

– A közgyűlésen megvitattuk a tavalyi munkaprogramunkat és a pénzügyi költségvetést. Emellett megpróbáltunk összeállítani az idei évre vonatkozó munka- és pénzügyi tervet. Lezajlott a szövetség új vezetőségének a megválasztása is, és változtatásokat is eszközöltünk a vezetőség felépítésén belül. Azért döntöttünk emellett, hogy a fiatalabb generációkat jobban bevonjuk a munkába. Ezentúl két alelnökünk lesz, az egyik Kerepes Árpád Kishegyesről, a másik pedig Tóth Gabriella Topolyáról, az elnök pedig én lettem. Az elnökségünk 9 tagú, így a többi egyesületből 6 küldött van. A tisztújítás mellett változtattunk az alapszabályzaton is, mivel néhány pont kétértelmű volt. Ezzel az volt a célunk, hogy megvédjük a nagycsaládos mozgalmat, mert ha beolvadnak más családszervezetek is, akkor az bonyodalmakat okoz.

Fodor Zoltán, a VANCSESZ új elnöke

Fodor Zoltán, a VANCSESZ új elnöke

Az újonnan megválasztott elnök mit tart elsődleges feladatának?

- Elég sok problémával kell szembenéznünk, pl. vannak egyesületek, amelyek nem tudják regisztrálni magukat, mert káder- vagy pénzhiányban szenvednek. Elsősorban rajtuk szeretnénk segíteni, emellett vissza szeretnénk állítani a régi kapcsolatokat mind a hazai, mind a külföldi egyesületekkel. Fontos, hogy részt vegyünk azokon a pályázatokon, amelyek még nyitva állnak, mivel már eléggé kicsúsztunk az időből. Viszont minden lehetőséget meg kell ragadnunk, mivel pénz nélkül nem tudunk dolgozni, és nem tudjuk segíteni az egyesületeket.

Hogyan zajlik a munka a szövetségen belül?

- A programjaink szét vannak osztva, és meghatározzuk, hogy kivel milyen programra pályázzunk. Ezeket a programokat szeretnénk megvalósítani, de oly módon, hogy egyik egyesület sem érezze úgy, hogy a többiek több segítséget kapnak. Minden egyesület egyenrangú a szövetségben.

A járványhelyzet még nem múlt el, terveznek-e programokat az év során?

- Van egy programunk, ami eddig elmaradt, a nagycsaládos díjátadás. Ezt tavaly kellett volna megtartani, de az akkori járványhelyzet nem tette lehetővé, így az idén nagyon szeretnénk megvalósítani. Emellett igény van anyák napi rendezvényekre, egyes egyesületek pedig családi napot szeretnének tartani. Jó lenne megszervezni a Sajó Sándor Hazafias Versmondó Versenyt is. Viszont nagy dolgokat nem tervezünk, mert nem tudjuk, hogy mire lesz lehetőség, és hogy pontosan hogyan állunk anyagilag. Reményeink szerint az új elnökség jövő évig annyira belejön a munkába, hogy vissza tudjuk állítani azokat a rangos programokat, amiket idáig szervezett a szövetség – számolt be Fodor.