2024. április 26., péntek
FORMULA–E

Lemerültek az akkumulátorok

Botránytól és egymásra mutogatástól sem volt mentes a Formula–E-szezon ötödik és hatodik futamának otthont adó Valencia ePrix. A hétvége már a körítést tekintve is különlegesnek számított, hiszen a mindig falak között, városokban versenyző sorozat a története során most először látogatott egy épített pályára. A MotoGP által is használt Ricardo Tormo helyszín vonalvezetését némileg átalakították, és a célegyenesbe is betettek egy lassítót, alkalmazkodva a visszanyert fékenergiára nagyban hagyatkozó elektromos autók igényeihez.

Az első napon a futamot bolondította meg erős esőzés – ez több balesethez és összesen öt biztonsági autós periódushoz vezetett, aminek kulcsszerep jutott az elképesztő végjátékban. A versenyt szinte végig a címvédő Antonio Felix da Costa vezette a DS volánjánál a mercedeses Nyck de Vries nyomása alatt, de az előzés nem a várt módon történt. Annak érdekében ugyanis, hogy energiatakarékosságra késztessék a versenyzőket, a lassú safety car fázisok után központilag csökkentik az autók által felhasználható energiát. A sok lassú szakasz nehezen követhetővé tette a számolgatást, így a csapatokat meglepte, hogy amikor az utolsó két körre útjára indították a mezőnyt, a legtöbb autónak már csak egy körre elegendő energiája maradt. A limitet túllépő autókat, köztük Da Costát is kizárták, mialatt szinte csak a Mercedes gazdálkodott jól. De Vries kényelmesen autózott el a győzelemig, a második Nico Müller lett a Dragonnal, a harmadik pedig Stoffel Vandoorne a másik Mercedesszel, aki a mezőny végéről rajtolt, miután egy, a csapat által rosszul begépelt vonalkód miatt elvették a pole-pozícióját. Összesen kilenc autót értékeltek, amelyek közül Jean-Éric Vergne több mint négyperces köridővel poroszkált be az utolsó helyen autója végső energiatartalékaival. Da Costa szerint a Formula–E viccet csinált magából a túlszabályzásokkal, a széria felügyelői azonban hárították a felelősséget, szerintük ez a verseny is csak azt mutatta, milyen összetett feladat is nyerni az FE-ben.

A második versenynap egész máshogyan állította feje tetejére a bajnokságot: miután az időmérőt felszáradó pályán tartották, a tabella éllovasai a rajtrács végére, a sereghajtók pedig a mezőny elejére kerültek. A száraz verseny nagy fluktuációt már nem is hozott, az újonc Jake Dennis meglepetésgyőzelmet szerzett a BMW-vel, mögötte André Lotterer és Alex Lynn ért célba, míg a listavezetők mind nulláztak, így csak még jobban összetömörült a tabella.

A világbajnokság állása: 1. De Vries 57 pont, 2. Vandoorne 48, 3. Bird 43, 4. Frijns 43, 5. Evans 39 stb.