2024. április 25., csütörtök
AZ RMDSZ KEZDEMÉNYEZÉSÉRE

Fölújítják Mátyás király szülőházát

A romániai fejlesztési minisztérium a román kormánykoalícióban helyet foglaló RMDSZ javaslatára fölújítaná Mátyás király kolozsvári szülőházát – jelentette be Kolozsváron Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter.
A tárcavezető az ingatlan jelenlegi tulajdonosával, a kolozsvári képzőművészeti egyetem rektorával és rektorhelyettesével találkozott. A beszélgetésen Cseke Attila elmondta, hogy az RMDSZ számára az épület teljes körű restaurálása prioritás, a fejlesztési minisztérium biztosíthatja a munkálatokhoz szükséges pénzügyi erőforrásokat.
A Kolozsvár szívében található középkori műemléképület Kolozsvár legrégebbi lakóháza, a huszadik század dereka óta nem volt felújítva, akkor Kós Károly vezetése alatt restaurálták. Azóta csak kisebb javításokat végeztek rajta annak érdekében, hogy tantermeket és kiállítótereket alakítsanak ki benne, most már általános fölújításra van szükség. Az épület nem látogatható annak ellenére, hogy évente több tízezer turista keresi fel.
– A felújítást követően Mátyás király szülőháza ismét megnyílhatna és méltó jelképe lehetne Kolozsvárnak, Erdélynek – mondta a tárcavezető. Az ingatlan a felújítás után is a képzőművészeti oktatást szolgálná.