2024. április 26., péntek

A saját vállalkozásra is felkészítik a diákokat

A szabadkai Vegyészeti–Technológiai Iskolába szeptembertől kilencven magyar elsőst várnak

A szabadkai Vegyészeti–Technológiai Iskola szeptembertől három magyar tannyelvű képzéssel várja az érdeklődőket. Ezekre összesen 90 elsős iratkozhat be. Az intézmény emellett egy új, attraktív képzéssel is készül a jövendőbeli tanulók számára. Az operatív törvényszéki technikusi szak egyelőre csak szerb tannyelven indul. Az intézmény diákjai és tanárai nemrég két új termékkel jelentkeztek. A részletekről Nikola Matković igazgató nyilatkozott lapunknak.

Az új tanév képzéseivel kapcsolatban elmondta, hogy kilenc első osztályt fognak megnyitni az iskolában, és ezekből három magyar, hat pedig szerb tannyelvű lesz.

– Szeptembertől az egyik magyar tannyelvű szak a szőlész-borász lesz, amelyet a duális oktatási modell szerint fogunk megvalósítani. Hálásak vagyunk a palicsi Zvonko Bogdan Borászatnak, hiszen a diákjaink náluk fogják tölteni a gyakorlatukat. Néhány tanéven át nem indítottuk el ezt a képzést, viszont most úgy döntöttük, hogy érdemes, hiszen a négyéves szőlész-borász szak után jó lehetőségek várnak a tanulókra. Ezen a szakon képzett szaktanároktól tanulhatnak majd. A szőlész-borász osztályba járó tanulók már több alkalommal nyertek a boraikkal a különféle kereskedelmi versenyeken. A másik magyar tannyelvű, hároméves szak a cukrász lesz, amely az előző években nagy sikernek örvendett a diákok körében. A harmadik magyar tannyelvű osztály a négyéves ruhamodellező technikus szak lesz. Akik elég kreatívak és van affinitásuk a tervezéshez, rajzoláshoz, varráshoz, biztosan megállják majd a helyüket. Mindhárom szakra 30–30 tanulót várunk. Ezek elvégzése után a diákoknak jó karrierlehetőségeik vannak, hiszen könnyen el tudnak helyezkedni a szakmájukban, tovább is tanulhatnak vagy akár saját vállalkozást is indíthatnak – emelte ki az igazgató.

Szeptembertől az iskolában egy teljesen új, szerb nyelvű képzésen tanulhatnak majd a diákok. Ez az operatív törvényszéki technikus lesz. A tervek szerint jövőre, vagyis a 2022/2023-as tanévtől magyar nyelven is indulni fog.

– Ez egy nagyon attraktív és érdekes képzés. A négyéves szak elvégzése után a diákok több felsőoktatási intézményben is tovább tudnak tanulni. Például az Újvidéki Egyetem Természettudományi-matematikai Karán és Technológiai Karán, a belgrádi Biztonságtechnikai Karon, illetve az alapképzés elvégzése után az Újvidéki Egyetem forenzika mesterképzésre is jelentkezhetnek. A középiskolai végzettséggel is el tudnak helyezkedni, hiszen a belügyi titkárságon, régészeti ásatásokon, valamint laboratóriumokban is dolgozhatnak. Az új képzésen kívül élelmiszeripari, gyógyszeripari, állategészségügyi, ruhamodellező technikusi szakot fogunk nyitni szeptembertől szerb tannyelven. Ezek négy évig fognak tartani. Emellett az idén is meghirdetjük a hároméves pékszakot a duális oktatási modell szerint – osztotta meg velünk Nikola Matković.

Arról is beszélt, hogy a Vegyészeti-technológiai Iskolában a hároméves szakon végzett tanulók távhallgatókként megszerezhetik a negyedik képzési fokozatot. Azok is tanulhatnak távhallgatóként egy-egy képzésen, akik a középiskolai oktatás folyamán teljesen más területen tanultak. Miután a diák jelentkezett a magántanulói képzésre, áttekintik, hogy mely tantárgyakból kell vizsgákat tennie.

Az iskola diákjai az elmúlt években egy saját terméket hoztak létre. Ez a folyékony szappan volt, amellyel több díjat is sikerült megnyerniük. Ennek sikerén felbuzdulva folytatták a saját termékek előállítását.

– Igyekszünk fejleszteni a tanulók vállalkozói kompetenciáját, és arra ösztönözni őket, hogy később saját vállalkozást alapítsanak. Amíg az órák félig online, félig a tantermekben folytak, megkértük azokat a tanárokat, akik vállalkozástant oktatnak az iskolában, és a tanulók által, az iskola keretei között létrehozott diákvállalatokkal is foglalkoznak. Arra kértük őket, hogy találjanak ki egy közös projektumot. Így a tanulók elkészítették az iskola saját kutyaeledelét, amelyet több ízesítésben sikerült létrehozniuk. Ezenkívül a ruhamodellező szakos diákok kis kabátokat készítettek a kutyák számára. Egyre többen érdeklődtek az iskolánknál, hogy hol tudják megvenni ezeket a termékeket. Ez a projekt azért jó, mert a diákok már a tanulmányaik idején sajátíthatják el a szakma alapjait.