2024. április 26., péntek
SEGÍTŐKÉSZ SZABADKAIAK

Kupakkal a gyermekek mosolyáért

Műanyag kupakok gyűjtésével egyszerre jótékonykodhatunk és a környezetünk megóvásában is szerepet vállalhatunk

A Kupakkal a Mosolyért Jótékonysági Környezetvédő Egyesület hivatalos keretek között 2012 óta működik, de a műanyag kupakok gyűjtését már 2007-ben elkezdte. Az egyesület eddig 55, valamilyen testi fogyatékkal élő gyermeken segített különböző, a mindennapi élethez elengedhetetlen segédeszközök vásárlásával. Az egyesület az elmúlt héten együttműködési szerződést kötött a szabadkai helyi önkormányzattal. Ennek apropóján a jótékonykodó szabadkaiakat bemutató sorozatunk legújabb részében a Szerbia-szerte aktív egyesületet mutatjuk be.

Vanja Peković, a Kupakkal a Mosolyért Jótékonysági Környezetvédő Egyesület elnöke elmondása szerint a kupakgyűjtésnek karitatív és ökológiai szerepe is van.

Célunk, hogy felébresszük a szolidaritást és az empátiát a fogyatékkal élőkkel, illetve elsősorban a hátrányos helyzetű gyermekekkel szemben. Akcióinkba az eddigiek során az ország több városa is bekapcsolódott. Az összegyűjtött kupakokat eladjuk olyan cégeknek, amelyek újrahasznosítással foglalkoznak, az így befolyt összegeket pedig a fejlődési rendellenességgel élő gyermekekre fordítjuk. Az egyesületünket 2012-ben regisztráltuk, és azóta körülbelül ötszáz tonnányi műanyag kupakot gyűjtöttünk össze, és az ezek eladásából befolyt összegből 55 gyermeken tudtunk segíteni. Az egyesületünk évente egy alkalommal írja ki pályázatát, és elmondható, hogy az eddigiek során minden olyan gyermek, aki jelentkezett a kiírásunkra, meg is kapta a számára szükséges segédeszközt – fogalmazott Vanja Peković.

A szervezet tagjai a kupakgyűjtés mellett az oktatásra is odafigyelnek.

A kezdetek óta a gyerekekre fókuszálunk, és nagy figyelmet fordítunk a legkisebb polgártársaink edukációjára is. Az oktatási intézményekben rendszeresen szervezünk különféle műhelymunkákat. Ezek rendkívül fontosak számunkra, mivel hiszünk abban, hogy akkor tudunk sikereket elérni, ha a gyermekek már egész kicsi korukban felismerik a szolidaritás és a környezetvédelem fontosságát. Tavaly a koronavírus-járvány miatt kevesebb helyre jutottunk el, viszont arra törekedtünk, hogy az online térben elérjük a gyermekeket, különböző programokat hirdettünk meg a közösségi oldalakon, ugyanakkor a Vajdasági Televízióban egy tévéműsort is készítettünk. Mindezeknek köszönhetően kijelenthetjük, hogy a körülmények ellenére sikerült folytatnunk a munkát. A kupakgyűjtést is folytattuk, egy kisebb megszakítással, mivel nem voltunk felkészülve a helyzetre. Kupakból pedig nemhogy kevesebb van, de napról napra többet tudunk összegyűjteni – nyilatkozta a jótékonysági szervezet vezetője.

Vanja Peković elmondása szerint Szabadkán számos támogatójuk van.

Szabadkán számos cég és intézmény támogat bennünket. Ki kell emelni Ljubica Miočinovićot, valamint a Higijena–Su gyógyszertárat és a BioKutak egészséges élelmiszereket árusító üzletet, amelyek a kezdetek óta segítik a munkánkat, de emellett számos önkéntes is bekapcsolódott már az akcióinkba – fogalmazott az egyesület elnöke.

A jótékonysági szervezet vezetője néhány támogató és Szabadka Város képviselőjének társaságában a múlt héten megrendezett sajtótájékoztatón

A jótékonysági szervezet vezetője néhány támogató és Szabadka Város képviselőjének társaságában a múlt héten megrendezett sajtótájékoztatón

Az egyesület szakemberei a környezetvédelem terén is igyekeznek nyomot hagyni.

Szakembereink csapatával segítséget tudunk nyújtani a városoknak a környezetvédelemben. Segítséget tudunk nyújtani azon városoknak, amelyek Európa zöld fővárosai szeretnének lenni. Reméljük, hogy Szabadka is készen áll, hogy nevezzen erre a címre, és amennyiben ez megtörténik, szakembereink rendelkezésre állnak, hogy tanácsaikkal, ötleteikkel támogassák ezt – tudtuk meg a szervezet vezetőjétől.

Az egyesület látványos akciókkal is igyekszik felhívni a figyelmet a szolidaritásra és a környezetvédelemre.

Újvidék központjában egy Guiness-rekordot sikerült felállítanunk azzal, hogy 900 000 műanyag kupak felhasználásával egy hatalmas mozaikot raktunk ki. Az akció szervezésében körülbelül háromszázan vettek részt, és hatvan személy nyolc órán keresztül készítette a mozaikot. Becsléseink szerint 60 ezer személy vett részt a kupakok összegyűjtésében, és rengeteg önkéntes segédkezett a kupakok kiválogatásában. A terveink szerint, amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi, június ötödikén, a környezetvédelem világnapján, Szabadkán is egy hasonló projektet valósítunk meg. Az akcióval azt az üzenetet szeretnénk elküldeni az egész világba, hogy Szabadka törődik a környezetével, a környezetvédelemmel, és hogy ez egy olyan város, amely felelősségteljesen tud viselkedni – mondta el a médiának Vanja Peković.