2024. április 26., péntek

Tüntetések Újvidéken

„Újvidék a fasizmus ellen" elnevezéssel tiltakozást tartanak a város központjában – tudósít a 021 portál. A megmozdulást a Daško Milinović ellen elkövetett támadás váltotta ki.

A tüntetők a Szabadság téren gyűltek össze, majd a Modena utcán és a Mihajlo Pupin sugárúton keresztül a rakparton felállított Család szoborcsoporthoz sétáltak.
A téren összegyűlt embereket maga Daško Milinović szólította meg.
– Az antifasizmus egyenlő a részvétellel, hogy nem engeded, hogy rossz dolgok történjenek – mondta Milinović, majd hozzátette: a polgárok megtették a legfontosabb lépést, azzal, hogy eljöttek a tüntetésre.
Ezzel egy időben a Család szoborcsoportnál elkezdtek gyülekezni szélső jobboldali tüntetők, és „Tisztelgés a szerb gyűlölet és szeparatizmus áldozatai előtt" elnevezéssel ellenmozgalmat indítottak.
A rakparton a Hagyományőrző szervezet mintegy 30 tagja gyülekezett, és gyertyákat gyújtottak az emlékműnél. Később a rendőrök eltávolították őket a strand irányába, vagyis a térről érkező tömegtől messzebb.
A rakparton civil ruhás rendőrök és a csendőrség tagjai is jelen vannak, valamint Slobodan Malešić rendőrfőkapitány is.
Ahogyan arról mi is beszámoltunk, péntek reggel, munkába menet, a Knićanin vajda utcában, megverték a népszerű rádiós műsorvezetőt. A nevével ellátott műsorban elmesélte a történteket. A rendőrség még aznap azonosította a támadókat, egyiküket elfogták. Milinović kollégája szerint egy szervezett támadásról volt szó, hiszen Milinović, ahogyan elmondta, már előző nap is látta támadóit, amint éppen rá várakoztak.