2021. május 12., szerda

Összefogás Bezdán közösségi tereiért

Pénteken Bezdánban tett hivatalos látogatást mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, De Negri Ibolya, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja, ifj. Kovács Károly, az MNT Nyelvhasználati Bizottságának elnöke, Gyetvai Tímea, az MNT pénzügyi vezetője, Lulić Emil, az MNT hivatalának vezetője, Pelt Ilona tartományi segédtitkár, a Vajdasági Magyar Szövetség Nyugat-Bácskai Körzeti Szervezetének elnöke és Szlákó József, az MNT tagja.

A delegáció megtekintette és megvitatta a bezdáni, folyamatban lévő, illetve megvalósult fejlesztéseket a Testvériség-egység Általános Iskolában, az óvodában és az Önkéntes Tűzoltó Testületben.

A látogatással kapcsolatban mgr. Hajnal Jenő a következőket nyilatkozta:

– A helyi művelődési otthon, a színházépület tulajdonba vétele, felújítása már lassan két éve folyik, és a tulajdonviszony elrendezése a jószándék ellenére is nagyon nehezen halad. Bízunk benne, hogy az állami hivatalokkal együttműködve és a mostani tulajdonos jószándékának eredményeképpen hamarosan a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület tulajdonába kerülhet az épület. Ezt követően Magyarország kormányának támogatásával elkezdődhetnek azok a felújítások, amelyek visszahoznák a bezdáni színház régi fényét, és ami még fontosabb ennél, hogy az itt élő embereknek olyan közösségi tereket tudunk majd teremteni, és olyan kulturális, színházi életet nyújtani, amely mindig is kisugárzott ebből a faluból. Úgy gondolom, hogy ez a törekvés soha ennyire nem igényelte az összefogást, azt a közösségi erőt, amely nélkül mindez nem valósítható meg.

Ehhez a beruházáshoz kapcsolódik a helyi Önkéntes Tűzoltó Testület tevékenysége, amely szintén a fejlesztésekre irányul, Magyarország kormányának támogatásával, a Nemzeti Tanács együttműködésével. Nemcsak az itteni tűzoltók kényelmét szolgálja, igényességét dicséri mindaz a munka, ami itt látható, közös összefogással, önkéntes munkával a kapott támogatást megsokszorozták. Továbbá, ami talán még fontosabb, hogy szinte állami feladatokat is magukra vállaltak, azáltal, hogy két garázst felújítottak, egy harmadikat elkészítettek, hiszen közös, ügyes kérelmekkel elérték azt is, hogy Németországból újabb rohamkocsik érkeznek. Tehát mindaz, amit az elmúlt évtizedekben ez a testület összegyűjtött, értékként megőrzött, és a tűzoltóság, a tűzvédelem érdekében hasznosítani tud, az most olyan körülmények közé kerül, amely párját ritkítja, nemcsak itt, Nyugat-Bácskában, hanem egész Szerbiában is. Dicsérni lehet ezeket a kezdeményezéseket, és az embernek ilyenkor csak egy üzenete lehet: fogjunk össze és közösen próbáljuk mindazt létrehozni, ami nélkül nemcsak kevesebbek leszünk, hanem jóval szegényebbek is – hangsúlyozta az MNT elnöke.

Az oktatási és kulturális fejlesztésekről tett benyomásait a következőképpen foglalta össze:

– Az óvodában és az iskolában láttuk azokat a fejlesztéseket, amelyek ideérkeztek. Úgy vélem, mindemellett fontos lenne kialakítani további közösségi tereket is. Azt is tapasztaltuk, hogy a Zombori Városi Könyvtár ide telepítette át a falusi könyvtárát, és annak rendbehozatala egy korszerű, 21. századi elvárásoknak megfelelő könyvtár kialakítása mind a falu, mind a diákok részére elkerülhetetlen. Mindez informatikai rendszerbe integrált számítógépes könyvtári rendszert követel. Továbbá egy olyan teret, ahol az emberek jól érzik magukat, ahol levegő van, ahol a gyerekek babzsákra leülve tévét nézhetnek, szórakozhatnak, társas játékozhatnak, kézbe vehetnek egy-egy könyvet, válogathatnak, hogy mi az, ami érdekes, fontos számukra, és ahol könyvtári órákat lehet tartani. Mindennek a feltételeit meg kell teremteni és mindebben szeretnénk segíteni, közösen összefogva, hogy a bezdáni gyerekek, fiatalok jól érezzék magukat, ne csak az óvodában, az iskolában, hanem a helyi könyvtárban is. Ha pedig a helyzet úgy hozza, hogy önkéntes tűzoltók szeretnének lenni, akkor itt, a Tűzoltó Testület fölújított székházában szintén megtalálhatják a kikapcsolódás adta lehetőségeket is – nyilatkozta mgr. Hajnal Jenő.