2024. április 26., péntek

Mennyire drágul még az üzemanyag?

Az olajipari vállalatok nagyobb forgalomra számítanak

A múlt héten arról szóltak a becslések, hogy az év végéig nagymértékben növekedhet az olajfogyasztás, s ennek következtében hirtelen megugrott a kőolaj iránti kereslet. Ennek az volt a következménye, hogy az előző héten négy napon át emelkedett a nyersolaj ára, de pénteken kissé mérséklődött. Tomislav Mićović, a Szerbiai Kőolajipari Vállalatok Szövetségének főtitkára szerint azonban nem kell tartani a kőolaj árának drasztikus emelkedésétől.

– Számos ország enyhítette a járvány megfékezésére hozott korlátozásokat, ami magasabb mobilitáshoz vezetett. Az Egyesült Államokban már múlt héten tapasztalható volt az üzemanyag-fogyasztás növekedése. Azzal számolunk, hogy az idén megugrik a kereslet a kőolaj iránt. A nyersolaj árának ingadozása azonban a kőolaj-kitermelőktől függ. Ha a magas keresletet megfelelő kínálat követi, akkor nem lesz nagy változás a nyersolaj árában, ha azonban a kőolaj-kitermelők nem reagálnak idejében a kereslet növekedésére, nagymértékű áremelkedés következhet be – fejtette ki Mićović.

A főtitkár elmagyarázta, hogy a kőolajágazat költsége, amíg az üzemanyag a töltőállomásra nem ér, országonként változik. A szerbiai piac is úgy reagál az áringadozásokra, mint minden másik piac, s kisebb-nagyobb időeltolódással, de a végén az árak kiegyenlítődnek. Március 1-je óta Szerbiában az üzemanyag literje 5–7 dinárral emelkedett. Ez azt jelenti, hogy a gépkocsivezetőknek minden egyes tankolásnál többet kell fizetniük.

Tavaly januártól májusig a kőolaj világpiaci ára nagymértékben visszaesett, amit nem a járvány okozott, hanem elsősorban a kőolajpiacon zajló konfliktusok. Szerbiában akkor az üzemanyag litere rövid idő alatt 30 dinárra csökkent. Tehát ha a kőolajipari vállalatok költségei visszaesnek, és ha az egyik ilyen költség a nyersolaj ára, akkor a töltőállomásokon is zuhanni fognak az árak – magyarázta Mićović.