2024. április 26., péntek

Újvidék büszkesége

Egy székvárosi kislány, Živanac Léna is felkerült a magyarországi Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Felfedezettjeink listájára.

Az ötödikes diáklány kiemelkedő matematikai tehetsége mellett zenei téren is elismeréseket tud felmutatni, de érdeklődik még a táncművészet és a színház iránt is. Az elmúlt években 3. helyezést ért el a Budapesten megrendezett Kalmár László Matematikaverseny országos döntőjében, valamint első helyet szerzett a szendrői (Smederevo) Nemzetközi Zenei Tavasz Fesztiválon, a horvátországi Franjo Krežma Nemzetközi Hegedűversenyen, most pedig a köztársasági hegedűversenyre készül. Elmondta, a kedvence a matematika és hetedik osztálytól az újvidéki Jovan Jovanović Zmaj Gimnázium matematikai tehetségek osztályába szeretne iratkozni, és a gimnázium mellett a zeneiskolát is szeretné folytatni.

Lénát a szabadkai Cofman Judit Tehetségfejlesztő Iskola nevezte b a díjra, ahova hétvégente eljár, hogy fejlessze a matektudását, főleg a logikai feladatokon keresztül. A kislány a gyermeklapunknak, a Jó Pajtásnak elmondta, hogy a matematika szeretete számára természetes dolog, hiszen anyukája is matektanárnő és hogy a matek mellett a hegedű érdekli legjobban. Reméli, még sokáig művelheti mind a kettőt. Lénával készített interjúnkat a Jó Pajtás következő számában olvashatjuk.