2021. június 25., péntek
SZENTTAMÁS

Húsvéti kiállítás a Népkönyvtárban

A szenttamási Népkönyvtár és a Gyöngy, a Fejlődésben Elmaradt Személyek Egyesülete eddigi együttműködésének köszönhetően az egyesület tagjai árusítással egybekötött húsvéti kiállítást tartottak. A járványügyi intézkedésekre és a korlátozott létszámú gyülekezésre való tekintettel, a kétórás rendezvényt a könyvtár folyosóján tartották meg.

Habina Martina egészségügyi nővér, az egyesület aktivitásvezetője elmondta, az érdeklődők az egyesület tagjainak a húsvét alkalmából készített kézimunkáit tekinthették meg, illetve azokat meg is vásárolhatták.

−A téli műhelymunkák keretében védenceink nagy odafigyeléssel és szeretettel készültek a húsvéti ünnepekre, a húsvéti gyertyák mellett pedig különféle dekorációt, illetve szappanokat hoztunk, és van még egyéb apróság, amelyekkel szebbé tehetjük otthonainkat. Fontosnak tartottuk, hogy a kiállítást itt szervezzük meg, hogy egyesületünk tagjai megismerjék a könyvállományt, ehhez kapcsolódóan pedig az olvasáshoz szükséges csendet, nyugalmat, kulturális viselkedést. A könyvtár dolgozói szívesen válaszolnak a feltett kérdésekre, melyekből akadt bőven – sorolta Martina.

Hozzátette, amennyiben a járványügyi helyzet lehetővé teszi, szeretnének minél több kulturális tartalmakkal teli helyre ellátogatni, elbeszélgetni az intézmények vezetőivel, dolgozóival, hiszen ezáltal sokat fejlődhetnek, tanulhatnak. Ezeknek a fiataloknak fontos az, hogy bekapcsolódjanak a mindennapi életbe, hiszen csakis ilyen módon integrálódhatnak megfelelő módon a közösségbe.

– Kevesen tudják azt, hogy egyesületünk tuki városrészben lévő székházának udvarán fóliasátras biotermelés folyik, ahol a Gyöngy tagjai mindent egyedül csinálnak. A napközis foglalkozások keretében palántálnak, gyomlálnak, jelenleg pedig már vannak zöldségfélék, amelyeket a piacon értékesítünk – persze csak kicsiben. Szimbolikus áron spenót, saláta, újhagyma, és különböző palánta is kapható, a bevételt pedig újra befektetjük, illetve részben megtermeljük magunknak a konyhára valót – magyarázta az aktivitásvezető.

A Gyöngy egyesületet 2004-ben alakították a fejlődésben elmaradt gyermekek szülei, és azóta folyamatosan működik.