2024. április 26., péntek

Közilletékek az azonnali fizetési rendszerben

Mindinkább meghonosodik az instant fizetés Szerbiában

A Szerbiai Posta és a Postatakarék Bank ügyfélszolgálatánál országszerte mintegy 4000 helyen mostantól ún. instant fizetési meghagyással lehet átutalni a közigazgatási szerveknek járó illetékeket és más költségeket – közölte a Szerb Nemzeti Bank. Az azonnal fizetési rendszerben befizetett összeg mindössze pár másodperc alatt átjut az állami szerv számlájára, és a befizetést azonnal elkönyvelik anélkül, hogy szükség lenne papír alapú bizonylatra.

Az új szolgáltatás bevezetésével a Szerbiai Posta Közvállalat a jegybank azonnali fizetési rendszerének első közvetett résztvevője lett, amely saját közvetlen résztvevőjén, a Postatakarék Bankon keresztül végzi el az átutalást.

– A cél a szolgáltatások teljes digitalizálása, a papír alapú fizetési meghagyások használatának minél nagyobb arányú csökkentése és a befizetésről szóló bizonylatok felmutatásának megszüntetése –  magyarázzák a jegybank illetékesei az elektronikus úton indított átutalásokkal kapcsolatban, hangsúlyozva, hogy a közigazgatási szerveknek befizetendő illeték most már az azonnali fizetési rendszerben pillanatok alatt megjelenik az intézmények számláján.

A Szerb Nemzeti Bank 2018-ban vezette be az azonnali fizetési rendszert, melyben azóta az ún. instant átutalás által néhány másodperc alatt a foglalkoztatottak számlájára kerül a pénz, amint arra a munkaadó utasítást ad, a nap bármely szakában, hétvégén vagy akár ünnepnapon is. Tavaly júniusban már arról értesülhettünk, hogy a fővárosi Laguna Könyvkiadó az első hazai intézmény, mely lehetővé tette az instant fizetést internetes felületén, az Intesa Bank támogatásával.