2024. április 26., péntek

Támogatás nélkül maradtak az idegenvezetők

Milica Lenasi és Aleksandar Seničić, a Szerbiai Idegenforgalmi Szervezetek Nemzeti Társulásának (JUTA) képviselői az N1-nek elmondták, hogy az idegenvezetők a járvány kezdete óta semmilyen támogatást nem kaptak az államtól annak ellenére, hogy 30.000 dináros támogatást ígértek nekik. Hozzátették, hogy az idegenvezetők már régóta jövedelem nélkül maradtak.

Milica Lenasi elmondta, hogy a rendelkezésükre álló adatok szerint Szerbiában 600 engedéllyel rendelkező idegenvezető van.
– Követelték, hogy a tavalyi évben újítsák meg az engedélyeinket, azonban egyből kezdődött a világjárvány. Különös helyzetben vagyunk, mert 6 hónapot dolgoztunk, lehet hetet, de a kollégáink többsége már 18 hónapja jövedelem nélkül van. Valakinek támogatnia kell bennünket, mert máról holnapra élünk. Ana Brnabić miniszterelnök elmondta, hogy az állam 8 milliárd eurót fektetett be segélyekbe, de mi nem kaptunk egy dinárt sem – hangsúlyozta Lenasi.
Seničić elmondta, hogy az idegenvezetők szakmája igen komoly, tanultak és bármilyen utazás alkalmával minőségi szolgáltatást nyújtanak. Lenasi ezzel kapcsolatban elmondta, hogy nagyon hasznosak az idegenvezetők, hiszen az ő munkájuk nem csak abból áll, hogy elmondják, hogy a jármű melyik oldalán mit látnak, hanem ettől sokkal összetettebb a szakma.
Seničić úgy véli, hogy az utazási irodák érdemelnének némi vissza nem térintendő segélyt, hiszen a dolgozók fizetéséről van szó.
– Az ágazatnak nyújtott segítség nem érte el azt a mértéket, amire számítottunk. Az állam ezt felfogta, máskülönben már nem lennének utazási irodák. Hamarosan indul a turista szezon, minden napról napra változik, az elmúlt szezon olyan volt, mintha nem is létezett volna. Ha az idei évben sikerül megvalósítani a foglalások 30-40 százalékát, akkor sok iroda meg tud maradni, az ágazat jövőre elindulhat a javulás irányába. Sokan elvesztették a munkájukat, sokan rengeteget fektettek bele és nem valószínű, hogy visszatérnek az idegenforgalomhoz. Azt hiszem, zűrös idők várnak ránk – mondta Seničić.