2024. április 26., péntek

Az induló technológiai vállalkozásokban a jövő

Az innovációkról és a kezdő vállalkozások lehetőségeiről tartottak a napokban újabb sikeres Webiz- (internetes biznisz) konferenciát, a járványhelyzetre való tekintettel élő internetes közvetítés segítségével. A 3D Webiz-tanácskozáson több mint 40 szervezeti és vállalati szakember szólt hozzá a témához, köztük annak az országos munkacsoportnak a képviselői, amely nemrég óta a szerbiai startup ökoszisztémák fejlesztése első nemzeti stratégiájának kidolgozásán fáradozik. Egy megfogalmazás szerint a startup ökoszisztémákat a kezdő vállalkozások és azok a szervezetek, intézmények képezik (pénzintézetek, egyetemek, korporációk, állami intézmények stb.), melyek összekapcsolódva rendszerként működnek, újabb vállalkozásokat hoznak létre, és támogatják ezek fejlesztését.

Zoran Vasiljev, a nemzeti munkacsoport tagja megállapította, hogy a startup ökoszisztémák sikere nemcsak a kezdő vállalkozások számától, hanem attól is függ, mennyire tudják idevonzani a befektetőket és megtartani a legjobb szakembereket. Tanja Kuzman, a PwC Serbia cég menedzsere arra hívta fel a figyelmet, hogy nálunk hiányzik az ökoszisztémák tagjai közötti kommunikáció, márpedig ez kulcsfontosságú a sikeres működésükhöz. A technológiai startapok, azaz az automatizáció és a robotika területén élenjáró, feltörekvő kezdő vállalkozások témájáról fejtette ki véleményét többek között a kaliforniai Szilícium-völgyben székelő Stratup Genome kutatószervezet képviselője, Stephan Kuester, aki azt hangsúlyozta, hogy a szerbiai startup ökoszisztémák fejlesztése még gyerekcipőben jár, és nagy a lemaradásunk a világ fejlettebb részeihez képest.

A kétnapos virtuális konferencia üzenete: a technológiai startupok kulcsszerepet játszanak az ország további gazdasági fejlődésében, esélyt kínálnak arra, hogy lépést tartsunk a világ legfejlettebb részeivel, ezért fejlesztésükhöz startégiai hozzáállás szükséges. Az internetes tanácskozáson sok szó esett a női vállalkozások fejlesztéséről, annál is inkább, mert, mint elhangzott, tavaly Szerbiában a vállalkozásfejlesztésbe befektetett pénznek csupán a 2,3%-a került nők által vezetett startupokba, noha ezekben sokkal sikeresebben térül meg a befektetés, mint a férfiak alapította vállalatokban. Jelena Bratić, a Microsoft közép-kelet-európai megbízottja szerint középkorú nőknek kell továbbképzéseket szervezni, hogy elsajátítsák az új információs és kommunikációs technológiákat (IKT).

Az első Webiz-konferenciát  9 évvel ezelőtt tartották Nagybecskereken azzal a céllal, hogy a fiataloknak bemutassák az IT-ipar legújabb lehetőségeit. Azóta az ország különböző pontjain, például Szabadkán, Újvidéken, Belgrádban és a Zlatiboron szervezett ilyen témájú véleménycseréken több százan ismertették tapasztalataikat, meglátásaikat.