2024. április 26., péntek

Szépül az épület!

Javában folyik a zentai Jézus Szíve-templom felújítása

A munkálatok kezdetének idején már tájékoztattuk olvasóinkat, hogy teljességében fel fogják újítani a zentai Jézus Szíve-templomot, hogy az lehetőleg még eredeti állapotánál is fényesebben ragyoghasson. Ennek második szakaszához anyagi támogatás a Bethlen Gábor Alaptól érkezett a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével. Azóta eltelt néhány hét, ezért ismét felkértük Rácz Szabó Istvánt, a plébánia koordinátorát, hogy meséljen róla, mi mindent sikerült azóta megvalósítani.

Elmondta, eddig elkészült az esővíz-elvezető rendszer, amellyel kiküszöbölték a templomfalak további elázását; ebből a munkából már csak a városi szennyvízelvezetőre való rácsatlakoztatás maradt hátra. Most folyik a torony állványzatának felállítása, melynek segítségével felújítják majd a vakolatot és a bádogrészeket. Azért kezdték ezt a fázist a toronnyal, mert az van a legrosszabb állapotban, ami részint az időjárási viszonyoknak tulajdonítható, részint a harangozáskor keletkező mikrorezgéseknek, melyek hosszú távon szintén rongálni képesek a vakolatot, apró repedéseket keltve rajta. Az új vakolatot egy speciális, „lélegző” anyagból fogják kialakítani, amely tolerálni tudja e mikrorezgéseket. Szintén most van folyamatban az erősáramú betáplálás beszerelése, nagy kapacitású föld alatti kábel elhelyezésének formájában.

Az állványzatról érik el majd a bádogrészeket

Az állványzatról érik el majd a bádogrészeket

Amint ezen munkálatokat befejezték, a nyílászárók teljes lecserélésével fogják folytatni, ami mind a hőszigetelésen, mind hangversenyek idején a hangszigetelésen sokat fog javítani. A vakolatcserével párhuzamosan folyik a díszkivilágítás kábeleinek elhelyezése, ezt követően pedig az épület új festést is fog kapni, amelynek színkombinációja, a sárga-fehér a városházáét, a Thurzó Lajos általános iskoláét és a gimnáziumét fogja követni, ami egyébként is megfelel a templom eredeti festésének.