2024. április 26., péntek

A diákotthon bővítését tervezik Szabadkán

Előnyt élvez a kollégiumi szolgáltatások színvonalának megtartása

A szabadkai Középiskolások Diákotthona Vajdaság egyik legnagyobb, középiskolások számára fenntartott kollégiuma, amelyben évről évre csaknem ötszáz diák tölti a tanév nagy részét. Az intézményt hosszú éveken keresztül Gyivánovity Róbert irányította. Helyét nyugdíjba vonulása után megbízott igazgatóként Nenad Kozomora vette át, aki korábban a Kolevka Gyermekotthont vezette.
Kinevezését követően kerestük fel Nenad Kozomorát, aki többek között azt is elmondta, hogy tervei között szerepel a diákotthon kibővítése.

Nenad Kozomora

Nenad Kozomora


– A Kolevka Gyermekotthon élén eltöltött nyolc év után nagy megtiszteltetés számomra, hogy a diákotthon élére kerültem, mivel ez a város egyik reprezentatív intézménye. Az intézményt ideérkezésemkor irigylésre méltó állapotban találtam, mind az infrastruktúrát, mind az alkalmazottak struktúráját illetően. Tizenhét tapasztalt nevelőnk van, akik 25 fős csoportokkal dolgoznak. Az emberek közötti kapcsolatok rendkívül fontosak, és úgy vélem, hogy e téren nem lesz gondunk a jövőben sem. Ezenkívül a konyhánk is jó állapotban van és jól felszerelt, elég dolgozóval, illetve a higiénia is magas szinten van. Számomra előnyt jelent, hogy megtartsam azt a szintet, amit ideérkezésemkor találtam – mondta a megbízott igazgató.
Nenad Kozomora arról is szót ejtett, hogy egy új épületszárnnyal szeretné csökkenteni a szobák zsúfoltságát.
– Gondot okoz az, hogy egy-egy szobában a szobák méretéhez viszonyítva sok diák van. Éppen ezért a következő időszakban dolgozni fogok azon, hogy egy új épületszárnyat alakítsunk ki. Ez az új szárny körülbelül száz diáknak adna otthont, ami azt jelenti, hogy minden szobából egy diák átköltözhetne ebbe az új részbe, ami nagyban javítana a diákok lakhatási feltételein. Az első lépést már megtettük, elkészült az új épületszárny ötletterve, amit sikerült Szerbia oktatási miniszteréhez, Branko Ružićhoz is eljuttatnunk, és azt az ígéretet kaptuk tőle, hogy a minisztériuma támogatja a tervdokumentáció kidolgozását. Ha minden a tervek szerint halad, sikerülhet a megfelelő alapoknál pénzeszközöket találni a felépítéséhez, amivel csökkenthetnénk a diákok számát a szobákban. Gondot jelent az is, hogy a diákotthonban egyazon emeleten élők közös fürdőszobákat használnak. Amennyiben sikerülne kibővíteni az épületet, lehetőség nyílna arra is, hogy három fázisban átalakítsuk a jelenleg használatban lévő részt úgy, hogy két szobára jusson egy külön fürdőszoba – fogalmazott beszélgetőpartnerünk.
A megbízott igazgató elmondása szerint a járványhelyzet az intézmény költségvetésén is nyomot hagy.
– Az elmúlt időszakban az online oktatás miatt szinte teljesen üresen álltak a szobák, viszont már a múlt év jelentős részében a kapacitásaink felét tudtuk kihasználni. Az, hogy jelenleg teljesen üresen áll a diákotthon, az intézmény anyagi helyzetére is kihat. Természetesen a kiadásaink is jóval alacsonyabbak, de még így is kevesebb pénzből kell biztosítanunk a működést. Bízunk benne, hogy a diákok visszatérése után a működésünk rövid időn belül visszatérhet a normális kerékvágásba – nyilatkozta Nenad Kozomora.

A diákotthon az elmúlt egy évben nem működhetett teljes kapacitással

A diákotthon az elmúlt egy évben nem működhetett teljes kapacitással