2024. április 26., péntek

Minden fa számít

Nagy volt az érdeklődés országos faültetési akció iránt
Százötven magas kőrist osztottak ki a lakosoknak

Százötven magas kőrist osztottak ki a lakosoknak

A mitrovicai Zöld Fejlesztési Központ országos faültetési akciót szervezett, melynek keretében facsemetéket osztott pénteken a szabadkai városközpontban. A facsemetéket azok a közösség iránt felelősséget érző vállalatok biztosították, amelyeknek fontos a polgárok egészsége. A helyi akciót a szabadkai mozgáskorlátozottaknak segítséget nyújtó városi szervezetek hálózata (MOPOSI) szervezte meg, melynek aktivistái 150 magas kőrisfacsemetét ajándékoztak a polgároknak.
Suzana Skenderović, a program helyi szervezője az akció helyszínén nyilatkozott a médiának.
– Az Ültess magadnak hűvöst! elnevezésű akcióra a szabadkai egyesületek jelentkeztek, így a mitrovicai szervezet összesen 150 facsemetét biztosított számunkra, hogy a polgárok között szétosszuk, emellett 50 kis fát is kaptunk, amelyeket a szabadkai önkormányzatnak adunk. A tervek szerint az önkormányzathoz kerülő facsemetéket a harcosok sorakozója lakótelep egyik parkjában ültetik el kedden délben a szabadkai egyesületek tagjai – nyilatkozta a szervező.
– Szeretnénk minél zöldebbé tenni Szabadkát, mert úgy látjuk, hogy egyre több a gépjármű, és állandó problémát jelent a levegő szennyezettsége. Úgy gondolom, hogy minden fa fontos szerepet játszik az egészségesebb életmódban – mondta Sanja Vlahović egyesületi tag.
A péntek délre beharangozott eseményre kisebb tömeg alakult ki az új szökőkút terén, szinte öt perc leforgása alatt szétosztásra kerültek a facsemeték a lakosok között. Az akcióban részt vett egyesületi tagok egy útmutatásul szolgáló leírást is adtak azoknak, akik a kertjükben, udvarukban ültetik el az ingyen kapott fákat. Mint Suzana Skenderović újságírói kérdésre válaszolva elmondta, terveik szerint őszre is megszervezik az akciót, így azoknak sem kell szomorkodniuk, akik lemaradtak a tavaszi facsemeteosztásról.