2024. április 26., péntek

Életet menteni

Vajdasági közéleti személyiségek gondolatai az immunizációról

Egy éve, hogy közösségünkben is megjelent a koronavírus-járvány. A védőoltások fejlesztése már a vírus beazonosítását követően megkezdődött, végül az elsőként elkészült, hatóságilag elfogadott, biztonságos vakcina 2020 decemberében vált elérhetővé. Szerbia csakhamar megvásárolta az első adag védőoltást, és megkezdődött a tömeges immunizáció. Napilapunk hét vajdasági közéleti személyiséget kérdezett meg, hogy beoltatta-e magát, és hogyan látja, miként tudunk a leghatékonyabban védekezni a vírus terjedése ellen.

KÖZÖSSÉGÜNK JOBBLÉTÉÉRT

Kiss Nándor, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője már átesett a betegségen, majd fel is vette a védőoltást.
– Több mint egy évvel a járvány kitörése után elmondhatjuk, sokkal többet tudunk a vírusról, mint egy évvel ezelőtt. Tudjuk miként működik, mire kell odafigyelnünk, valamint az egészségügyi rendszer is jobban fel van készítve a súlyosabb tüneteket mutató betegek kezelésére.
Miután jómagam is átestem a fertőzésen, az orvosok javaslatára kivártam az előírt két hónapot, felvettem a Sinopharm vakcina első, nemrég pedig a második adagját is. Annak érdekében vállaltam a vakcinát, mert hiszem, hogy az egyéni döntéseink vezethetnek ahhoz, hogy a közösségünk jobblétét elhozza és ez alól szerintem senkinek sem szabad kivételt képeznie. Ezért tartom be továbbra is a járványügyi intézkedéseket és igyekszem mindenkit erre biztatni. Annak ellenére, hogy már felvettem a vakcinát, ugyanúgy mindennap hordom a maszkot, bárhova megyek, mivel a szakértők ezt javasolják. Ha igazuk van és ezzel lassítom a vírus terjedését, valószínűleg meg tudom menteni valaki életét közvetlenül, vagy közvetett úton. Ha tévednek, akkor legfeljebb csak azzal a kellemetlenséggel kell együtt élnem, hogy viselem az arcmaszkot, ami valójában semmiben nem korlátoz a mindennapi teendőim végzése során. Tartsuk be az intézkedéseket, vegyük fel a vakcinát és még egy rövid ideig viseljünk maszkokat és hamar megteremtődnek a feltételek, hogy visszatérjünk a megszokott mindennapjainkhoz.

PÉLDAMUTATÁSSAL A VÍRUS ELLEN

Varjú Márta, lapunk főszerkesztője az elsők között vette fel a védőoltást. Ennek ellenére a mai napig viseli a maszkot és a kesztyűt, rendszeresen használja a fertőtlenítőszereket, tiszteletben tartja az ajánlott távolságot, és példájával a szerkesztőség minden tagját a vakcina felvételére buzdít.
– Megrögzött szabálykövető vagyok. A kezdetektől betartottam a szakemberek javaslatait, és alig vártam, hogy lehetőségünk legyen felvenni a védőoltást. Az első napon jelentkeztem, és a férjemmel együtt már januárban felvettük a Pfizer vakcináját az egyik újvidéki oltóponton, ahol mindkét alkalommal olajozottan működő rendszerbe csöppentünk bele. Hálával gondolok a magyarkanizsai egészségház dolgozóira is, akik kivételes figyelemmel szervezték meg az oltást a szülővárosomban. Nagyon idős szüleim vannak, akik szintén elsők között jelentkeztek a védőoltás felvételére. Magamról és családomról is ezért elmondhatom, hogy régóta védettek vagyunk, de ennek ellenére továbbra is tiszteletben tartjuk a járványügyi előírásokat. Meggyőződésem ugyanis, hogy a kór csakis a szabályok betartásával küzdhető le. Bízok a szakemberek tudásában és felkészültségében: az orvostudomány jelenlegi álláspontja szerint az egyetlen járható út ahhoz, hogy visszatérjünk a megszokott életünkhöz, a vakcina felvétele. Nagyon agresszívnek tartom a védőoltás elleni megnyilvánulásokat, mert javarészt nem hozzáértő személyektől erednek. A környezetemben mindenkit a vakcina felvételére buzdítok, hisz ez az egyetlen fegyverünk, amellyel önmagunkat és közösségünket is megvédhetjük.

NINCS MÁS MEGOLDÁS

A topolyai képviselő-testület elnökhelyettese, Tomik Nimród is átesett a betegségen, ezért csak mostanában jelentkezett be a védőoltásra.

– A munkahelyemen többen megfertőződtek, a családban a bátyám esett át még a betegségen, a többiek nem, a feleségem és a lányom, akikkel egy fedél alatt lakunk, hála istennek, nem. Korábban, ugye, azt hangoztatták, hogy influenzaszerű megbetegedésről van szó, én mondhatom, hogy nem olyan, megítélésem szerint sokkal nehezebben éltem meg a betegséget. A láz és más tünetek mellett azzal is számolnom kellett, hogy olyan betegségem van, ami ellen valójában még nincs gyógyszer, és nem tudni, hogyan reagál a szervezetem. Most már szerencsére van védőoltás, és mivel a megfertőződésemtől eltelt a szükséges idő a vakcina beadásához, ezért jelentkeztem a felvételére. Most azt várom, hogy visszajelezzenek, de mivel már bejelentkezés nélkül is fogadnak, akkor a jövő héten ez meg is történhet. Két vakcina közül választok, az egyik a kínai oltóanyag, a másik pedig a Pfizer/BioNTtech, főként Karikó Katalin hozzájárulása miatt – nagyon bízom benne, hogy a megérdemelt Nobel-díját megkapja.

Én mindenkinek azt mondom, aki kérdezi, hogy voltam beteg, és hogy lutri az egész, hogy egy-egy embert hogyan teríti le a koronavírus. Az, hogy fiatal vagy és erős, az nem biztosíték, hiszen életerős, sportoló ismerősöm is több hétig beteg volt.

Tehát, az oltakozás az egyedüli megoldás. Annak van igazán értelme, ha mindenki, aki teheti beoltatja magát, hogy visszatérhessünk a járvány előtti életünkhöz.
Nincs más megoldás, ahogyan a nálam ebben a kérdésben sokkal okosabbak hangoztatják, a beadott vakcina a jó vakcina. Ez most a legfontosabb.

VESZÉLYES JÁRVÁNNYAL ÁLLUNK SZEMBEN

Dr. Csáki Beáta, a Zentai Közkórház igazgatója még januárban felvette a védőoltást.

– Azért döntöttem a védőoltás felvétele mellett, mert úgy gondolom, hogy csak így lehet megállítani ezt a világjárványt, megóvni magunkat és szeretteinket. Véleményem szerint minden egészségügyi dolgozónak is fontos lenne felvenni a védőoltást, mert így tudunk példát mutatni a közösségnek, hogy elfogadjuk a szakma, a tudósok, kutatók munkáját, fáradozását.

Azért biztatok mindenkit, hogy vegye fel az oltást, mert így tudjuk megvédeni a környezetünkben élőket, magunkat, szeretteinket és elérni azt, hogy végre újra szabadon élhessük az életünket korlátozások nélkül, és minden visszatérjen a régi kerékvágásba.

Mindenkinek, aki nem hisz a vírus létezésében, lehetőséget biztosítanék, hogy csak öt percre belépjen az ország bármely Covid-részlegébe és lássa az osztályon fekvő súlyos betegeket és azt, hogy mennyire veszélyes járvánnyal állunk szemben.

Leghatékonyabb módja az lenne a védekezésnek, hogy mindenki felvegye a védőoltást. Addig is tartsák be a hatályos intézkedéseket, a maszk viselését, kézfertőtlenítést, kerüljék a tömeges helyeket, mindaddig, míg el nem érjük a 70-80%-os átoltottságot.

AZ UTAZÁSHOZ ELENGEDHETETLEN

Bordás Győző író, szerkesztő és családtagjai is felvették már a védőoltás mindkét adagját.

– Számomra egyértelmű volt, hogy beoltatom magam. Májusban szeretnénk meglátogatni a gyerekeinket, az utazáshoz pedig elengedhetetlen a vakcina felvétele. Mi a Pfizer vakcinát vettük fel, mivel Svájc még nem fogadta el a kínai és az orosz védőoltást. Ismerőseimet is arra biztatom, hogy vegyék fel valamelyik vakcinát, hiszen csak a tömeges oltással érhetjük el a nyájimmunitást, és csak így térhetünk vissza normális életünkhöz. Egyes betegségeket csak a védőoltással lehet legyőzni, ezt mindenkinek meg kellene érteni. Bár én már védett vagyok, de továbbra is úgy viselkedem, mintha nem lennék beoltva, hordom a maszkot, figyelek a távolságtartásra és rendszeresen mosom a kezemet. Ezekre az óvintézkedésre azért van szükség, mert másképp nem lehet visszaszorítani a megbetegedettek számát, amely napról napra emelkedik.

NEM KELL TARTANI A RÉMHÍREKTŐL

Bognár Nóra falmászó a szabadkai Spartacus Hegy- és Sportmászó Klub tagja felvette az oltás első adagját.

– Amint lehetett regisztrálni az oltásra, habozás nélkül jelentkeztem. Hónapokkal később sem kaptam hírt, azonban amikor közzétették, hogy a szabadkai oltópontokon bárki felveheti a Sinopharm vakcinát, rögtön mentem és sorba álltam. Eredetileg nem ezt a fajtát szerettem volna felvenni, a Moderna, a Pfizer vagy az AstraZeneca közül választottam volna. Ennek az oka az, hogy féltem az utazási korlátozásoktól, hogy esetleg nem fogadná el mindegyik ország, nem azért mert kételkedtem volna a hatékonyságukban. Sportolóként szeretnék másoknak is példát mutatni, miként is kell ebben a helyzetben cselekednünk. Sokan nem bíznak a kínai vakcinában, illetve tartanak a mellékhatásoktól, nem kell tartani azonban a rémhírektől, minden rendben van a meglátásaim szerint. Bíznunk kell a tudományban és tehermentesítenünk kell az egészségügyet. Nem engedhetjük meg, hogy még több áldozatot követeljen a vírus, és ezt csak úgy tudjuk elérni, ha lépünk egyet, összefogunk és beoltatjuk magunkat. A leghatékonyabb védekezés természetesen az oltás felvétele. A maszkok viselése és a folyamatos fertőtlenítés fontos, de önmagában nem elég. Mindenkit biztatnék, hogy oltassa be magát, hogy visszaálljunk a normális kerékvágásba.

A VAKCINA NEM OKOZ MEGBETEGEDÉST

Erős Ervin zeneszerző is túl van már mindkét védőoltáson.

– Bízom a tudományban, a múltban is sikerült különböző vírusokat legyőzni a védőoltás segítségével, és úgy gondolom, hogy ebben az esetben is ez az egyetlen lehetőség. Az orvostudomány állása szerint is csakis a vakcinával lehet a leghatékonyabban védekezni a vírus terjedése ellen. Az elmúlt évben sok mindent megtudtunk a betegségről, ugyanakkor annak lefolyása és hosszú távú következményei kiszámíthatatlanok. Ezzel szemben a vakcina nem okoz megbetegedést. Az engedélyeztetési folyamat során végzett vizsgálatok alapján kiderült, semennyivel nincs több mellékhatása, mint bármely más, évtizedek óta alkalmazott védőoltásnak. Sok ismerősöm úgy vélekedik, mint én és szinte az elsők között jelentkeztek a védőoltás felvételére, de vannak olyanok is, akik tartózkodnak tőle. Mindenkinek saját döntése, hogy felveszi-e, vagy sem. Annak ellenére, hogy én már védve vagyok fontosnak tartom a megfelelő óvintézkedések betartását. Továbbra is hordom a maszkot és betartom a javasolt távolságot, hiszen nem árt elővigyázatosnak lenni.