2024. április 26., péntek
SZTÁROLDAL

Valahol mindannyian Del Boyok és Rodney-k vagyunk

A Brit Királyi Posta bélyegek kiadásával emlékezik meg a BBC One Szemesnek áll a világ (Only Fools and Horses, szerbül Mućke) című sorozata 40 évvel ezelőtti bemutatásáról.
E sorok szerzője 1981-ben mindössze 10 évesen kuksolt a zentai Emlékiskola (jelenleg Petőfi Sándor Általános Iskola) padjaiban, és akkoriban még vajmi keveset érdekelték a körülötte forgó világ történései. Márpedig, visszalapozva a történelemkönyvekben (na jó, a Wikipédiában), 1981 igen izgalmas esztendő volt. Így az akkor még jóval nagyobb szülőhazájában, amit még akkoriban Jugoszláviának neveztek, pontosan ez idő tájt Koszovó területén nagyban zajlottak azok az albán tüntetések, amelyek 1999-ben komoly összecsapásokhoz, a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság NATO-államok általi bombázásához, a szakadár tartomány kiválásához, és végül Koszovó függetlenedéséhez vezetett. Ez év áprilisában szállt fel a Columbia, az első űrrepülő, s a világ ez évben szembesült a szerzett immunhiányos tünetegyüttesnek nevezett betegséggel, amit angol rövidítése után AIDS-nek neveztek el. A mozikban ekkor mutatták be Uli Edel Christiane F. – Mi, gyerekek az állatkerti pályaudvarról (Christiane F. – Kinder von Banhoff Zoo) című kultuszfilmjét, a könnyűzenei világ gazdagabb lett a Pet Shop Boys együttessel, a Metallicával, a Slayerrel és a magyarországi KFT zenekarral, és ez évben kezdte el sugározni műsorát a Music Television (MTV) könnyűzenei csatorna is.
Ez évben házasodott össze Károly herceg és Lady Diana Spencer, akiknek az esküvőjét több millióan nézték végig a televízión keresztül, s ebben az évben, szeptember 8-án kezdte el sugározni a BBC One a Szemesnek áll a világ, szerbül Mućke, vagyis az Only Fools and Horses című sorozatot, amelynek tiszteletére a Brit Királyi Posta a közelmúltban 12 különleges bélyeg kiadásával lepte meg a sorozat ma is rendkívül népes brit rajongótáborát, amelyeken a térségünkben is kultikus státuszt élvező sorozat hőseinek az arcképe található, 4 bélyegen pedig a főhősök portréja mellett, a sorozatban is elhangzott, és azóta pedig időtálló szállóigévé kinőtt aranyköpéseik olvashatók.
Így a Del Boyt (David Jason fantasztikus alakításával) ábrázoló bélyegen a szállóigévé vált „Jövőre ilyenkor milliomosok leszünk", visszatérő beköpése olvasható, míg az öccsét, Rodney-t (Nicholas Lyndhurst nem kevésbé emlékezetes alakítása) ábrázoló bélyegen a „Kozmikus" kifejezés olvasható, amellyel a sorozathős az egyik pillanatban a lelkesedésének, a másikban pedig szarkasztikus csalódottságának adott hangot. A sorozat a 2003-ig kisebb-nagyobb szünetekkel sugárzott 64 epizódjával, nemcsak a brit emberek, hanem a délszláv (és vajdasági magyar) szívekbe is annyira belopta magát keserédes, olykor sírva is megmosolyogtató történeteivel, hogy ha készülékünkön végigzongorázzuk távirányítónkkal a szerb, horvát, bosnyák és a vajdasági televíziós csatornákat, az egyiken szinte biztosan ráakadunk valamelyik epizódjára, s a sorozatban elhangzott szállóigéket – a fentiekben már említett: „Jövőre ilyenkor milliomosok leszünk", illetve „kozmikus (Cosmic)" mellett az elmaradhatatlan „Lovely jubbly" (amelyet egy '60-as évekbeli narancsos üdítő hirdetéséből kölcsönöztek), és a többi – szívesen idézzük. Az epizódokat tartalmazó DVD-k ma is hihetetlenül kelendőek, függetlenül attól, hogy legálisan vagy illegálisan próbáljuk beszerezni ezeket, továbbá népszerűek a sorozat hőseit ábrázoló pólók is. Sőt Belgrádban létezik egy, a sorozat címe után elnevezett kocsma, az autómúzeumban pedig megtekinthető egy citromsárga háromkerekű Reilant Regal típusú furgon is, amelyik kiköpött mása annak az autónak, amellyel a Trotter fivérek furikáztak a sorozatban.
Az egésznek a prózai oka pedig az, hogy bizonyos dolgokban sem Angliában, sem pedig a délszláv térségben nem sok minden változott, s a sorozat nemcsak a Margaret Thatcher-érabeli gazdasági válságától vészterhes Angliájának, illetve a Titó utáni korszak, a gazdasági válságba éppen beleszagoló Jugoszláviának a kor/kór-lenyomata, hanem egyben talán a poszt-brexiti idők, valamint a jelenlegi posztjugoszláv hibridtársadalmak kisemberének a tragikomédiája is. Mert valahol mindannyian Del Boy-ok és Rodney-k vagyunk. Egyik napról a másikra tengődő kisemberek, akik hiába gürcölnek, és hiába ügyeskednek, és hiába bíznak abban, hogy „jövőre, ilyenkor milliomosok lesznek", Fortuna asszony véletlenül sem mosolyog rájuk. S ha az egyik gyenge pillanatában rájuk is kacsint egy lottón, „kladionicán", vagy történetesen öröklés folytán ölükbe pottyant kisebb vagyon formájában, biztosan nem úgy alakul a sorsuk, hogy ezt a hirtelen jött gazdagságot vagy sikert sokáig élvezhessék.
És ahogyan a két főhős mellett a sorozatban ott van a társaságban az általuk kinevetett, használt autók eladásából hirtelen hatalmas üzleti sikert elérő, de elkeseredetten társadalmi elismerésre vágyó Boycie (John Challis), számunkra itt vannak az újgazdagok, akik mindent elkövetnének, hogy birtokukban legyen egy magánegyetem oklevele, hogy bevegyék őket a Rotary Clubba, vagy pedig egy hatalmon lévő párt rangos pozíciójában tetszeleghessenek, és osszák az észt. Ugyanakkor, a sorozat népszerűsége és időtállása annak is köszönhető, hogy a két főhőst nem csupán a meggazdagodás reménye hajtja, egyaránt vágyakoznak a szoros családi és házastársi kapcsolat után, és a barátaik is rendkívül fontosak számukra. S ezért mi, akik a bérces Balkánon néztük a sorozatot, és időnként újra elő is vesszük, rendkívül könnyen azonosultunk ezekkel a rendkívül kedves lúzerekkel, akik a legnehezebb élethelyzetekben sem veszítik el humorérzéküket.
Érdekes megemlíteni, hogy a sorozatot egy ideig a Duna Televízió is sugározta Kötözött bolondok, majd pedig Szemesnek áll a világ címmel, de mindössze néhány epizód levetítése után le is vette a műsoráról.
A sikerét két mellékszálszériával is meglovagolták. A The Green Green Grass (2005–2009) sorozat középpontjában Boycie és felesége van, akik kiköltöznek egy kis angol faluba, míg a Rock and Chips (2010–2011) a múlt század hatvanas éveiben a Trotter testvérek fiatalkorát mutatja be.