2024. április 26., péntek

Elnöknek választották Koszovóban Vjosa Osmanit

A háromfordulós közgyűlési szavazás után elnöknek választották Koszovóban Vjosa Osmanit, aki horábban házelnöki, majd megbízott államfői funkcióban teljesített megbízást – adta hírül az RTS.

A jelölt 71 szavazatot kapott a szavazás harmadik körében, amiből 11 érvénytelen volt.

A 120 tagú koszovói parlamentben kétharmados többségre van szükség az elnök megválasztásához, az első két fordulóban azonban sem Osmaninak, sem az ellenfelének nem volt elég szavazata.

A harmadik körben már egyszerű többség döntötte el, ki tölti majd be az elnöki tisztséget.

Osmani győzelmét az ellenzéki Koszovói Demokratikus Szövetség tagjainak támogatása döntötte el, ahová Osmani is tartozik.

A 38 éves Vjosa Osmanit egyébként a kormányzó Önrendelkezés (Vetevendosje) jelölte, és Albin Kurti miniszterelnök személyesen is támogatta. Pristinában most minden kulcsfontosságú funkciót az Önrendelkezés (Vetevendosje) lát el Albin Kurtival az élén, a házelnök tisztségét pedig párttársa, Glauk Konjufca tölti be.

Vjosa Osmani házelnök november elején vette át az államfői teendőket, miután Hashim Thaç köztársasági elnök lemondott, amikor megtudta, hogy a hágai különleges ügyészség megerősítette az ellene felhozott vádakat, melyek szerint háborús és emberiesség elleni bűnöket követett el.