2024. május 5., vasárnap

A közösség védőpajzsa

Vajdasági közéleti személyiségek gondolatai az immunizációról

Egy éve, hogy közösségünkben is megjelent a koronavírus-járvány. A védőoltások fejlesztése már a vírus beazonosítását követően megkezdődött, végül az elsőként elkészült, hatóságilag elfogadott, biztonságos vakcina 2020 decemberében vált elérhetővé. Szerbia csakhamar megvásárolta az első adag védőoltást, és megkezdődött a tömeges immunizáció. Napilapunk hat vajdasági közéleti személyiséget kérdezett meg, hogy beoltatta-e magát, és hogyan látja, miként tudunk a leghatékonyabban védekezni a vírus terjedése ellen.

KÖZÖSSÉGI VÉDŐPAJZZSAL A SZÜLINAPOKÉRT

A koronavírus-járvány megjelenése számos fiatal család terveit is keresztezte. Az új világrenddel járó korlátok az olyan határozott és eltökélt embereket is kibillentették az egyensúlyukból, mint amilyennek Erdődi Edvinát, a Magyar Szó igazgatóhelyettesét ismerjük.
– Nem beszélhetek mindenki nevében, de úgy gondolom, hogy a legerősebb embereket is megtörte a járvány következtében megváltozott élet. Tartjuk ugyan magunkat, de fájó szívvel emlékezünk vissza azokra a napokra, amikor még bátran fogadtuk embertársaink kéznyújtását. Elbénázzuk az üdvözléseket, és kényelmetlenül feszengünk. Mindannyiunkban lapul egy megmagyarázhatatlan düh. Férjemmel nagyon nehezen éltük meg, hogy a kisfiunk születésével járó örömöket nem tudtuk önfeledten megosztani a családdal, a barátokkal. Bár gyermekünk a járvány kitörése előtt jött a világra, de a néhány héttel később bevezetett rendkívüli helyzet fenekestül felborította az addig remélt egyensúlyt. Kegyetlen érzés, amikor az ember majd kicsattan a boldogságtól, és mégsem tudja azt a szeretteivel közösen átélni. A vakcina felvételére az elsők között jelentkeztünk, és a Pfizer oltóanyagát kértük. Rendkívüli szervezettséget tapasztaltunk az újvidéki oltóponton, ahol napokon belül megkapjuk a második adagot is. Hálával a szívemben gondolok minden egészségügyi dolgozóra. Ők az első számú tanúi annak, hogy a járvány elleni védekezés nem magánérdek, hanem közügy. Minél nagyobb az átoltottság, annál erősebb közösségünkben a védőpajzs. Kisfiam tortáján a második gyertyát már önfeledt környezetben, a családdal és a barátokkal együtt kívánjuk elfújni. S abban is biztos vagyok, hogy nem csak mi vágyunk a normális életre. Tegyünk hát érte: vegyük fel a védőoltást! – adott hangot meggyőződésének a Magyar Nemzeti Tanács alelnökeként is tevékenykedő fiatal jogásznő.

VÁLLALNUNK KELL A FELELŐSSÉGET MÁSOK IRÁNT

Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke a párjával együtt esett át a koronavíruson.
– Most meg kell várni, hogy meghatározott idő elteljen, és utána felvehetjük a védőoltást. A család nagy része már fel is vette. Az immunizáció fontos téma volt a családunkban, hiszen többen is 65 éven felüliek, ezért fokozottan kell figyelnünk rájuk. A munkám révén is fontos, mert amikor arra lehetőség adódik, elég sokat vagyok úton és látogatok el különféle közösségekbe. Nemcsak magunkat, hanem azokat is kötelességünk védeni, akikkel kapcsolatban állunk. Ahhoz, hogy visszatérjünk a megszokott mindennapjainkhoz, vállalnunk kell a felelősséget mások iránt is. Ide tartozik a vakcina felvétele is, valamint a járványügyi előírások betartása, a maszkviselés, a megfelelő fertőtlenítés, tulajdonképpen minden, amit a szakemberek ajánlanak. Az oltások a múltban is meg tudtak állítani járványokat. Most épp azt láthatjuk, hogy ez a vírus folyamatosan fejlődik, mutálódik, de amíg teljesen ki nem ismerjük, addig nincs jobb az oltásnál. Ahol csak megfordulunk, ezt szóba is hozzuk, természetesen tiszteletbe tartva azt, hogy mindenkinek a saját döntése, hogy felveszi-e vagy sem. Nekem személyes okom is van felvenni, mégpedig az, hogy a párommal a nyár végén egybekelnénk, és szeretnénk a lakodalmunkat oldottabb hangulatban megtartani.

Sutus Áron

Sutus Áron

ADJUNK AZ ORVOSOK VÉLEMÉNYÉRE

Snejder Sára Ildikó, az Európa Kollégium igazgatója még nem vette fel a védőoltást, de regisztrált a megadott a portálon és időpontra vár.
– Nagyon sok eredmény van, ami azt igazolja, hogy ez az oltás biztonságos, és nem okoz különösebb és komolyabb mellékhatásokat. A vírus ellen a leghatékonyabban úgy védekezhetünk, ha minél többen felvesszük valamelyik védőoltást, ez az egyetlen lehetőségünk, hogy túl legyünk a járványon. A társadalomban minél többen leszünk beoltva, annál hamarabb térhetünk vissza a megszokott életünkhöz. A környezetemben lévő emberek mindannyian védőoltáspártiak. Nyilvánvalóan mindenkinek a saját döntése, hogy felveszi-e a vakcinát. Meglátásom szerint mindenképpen biztonságosabb beoltatni magunkat. A vírus lassítása és megfékezése érdekében mindenképp be kell tartanunk az óvintézkedéseket addig, amíg a szakemberek nem mondanak mást. Az orvosok azok, akik a legszakavatottabbak a témában, nekünk pedig kötelességünk meghallgatni őket, és adni a véleményükre.

ROSSZ VÉDŐOLTÁS NINCS

Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere is átesett a betegségen.
– Jómagam még nem vettem fel a védőoltást, de ennek csak az orvosi szakvélemény az oka. Az ő javaslata szerint ugyanis ki kell várnom a megfertőződésem és gyógyulásom utáni lappangási időszak leteltét. Az emberek között gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon melyik vakcina a leghatékonyabb. Nekem az a meggyőződésem, hogy az egészségügyi kutatások már olyan szinten vannak a különböző országokban, hogy rossz védőoltás nincs. Aki bizonytalan a döntésben, az a legbiztosabb, ha konzultál a saját választott orvosával, és tanácsot kér tőle. Meggyőződésem, hogy a vírus ellen a védőoltás a legjobb védekezési lehetőségünk. Minél többen meg kell kapnunk a védőoltást ahhoz, hogy visszaszoríthassuk a vírust, és visszatérhessünk a régi életünkhöz. Miután jómagam is átestem ezen a betegségen, és tudom, hogy mivel jár, arra biztatok mindenkit, hogy éljen a lehetőséggel és vegye fel az oltást.

NINCS MÁS KIÚT

Tóth Szalai Erika, Szabadka város ombudsmanja átesett a koronavíruson.
– Nálam az első három napban elég erős szimptómákat mutatott a koronavírus, elvesztettem az erőmet, és sokat feküdtem. Most meg kell várni, hogy bizonyos idő elteljen, és utána felvehetem a védőoltást. Eleve szándékoztam felvenni, jelentkeztem is, de pont akkor kaptam terminust, amikor már fertőzött voltam. Miután kigyógyultam, újra jelentkeztem az eUprava oldalára, ahol a rendszerük szerint új terminust kapok. Úgy gondolom, hogy a világjárványból nincs más kiút, mint az oltóanyag felvétele. Ezzel nincs dilemmám, számomra ez egyáltalán nem kérdéses. A környezetemben élők is szándékozzák felvenni a védőoltást, szoktunk erről beszélni, ez egy gyakran felmerülő téma. Az orvostudomány jelenlegi állása szerint csakis a vakcinával lehet a leghatékonyabban védekezni a vírus terjedése ellen. Ugyanakkor nagyon fontosak a megfelelő óvintézkedések, a higiéniai előírások betartása, valamint a távolságtartás is.

FONTOS AZ ÓVINTÉZKEDÉSEK BETARTÁSA

Lassan egy hónapja már, hogy felvette a koronavírus elleni védőoltást ft. Nagy József, a zentai Kis Szent Teréz-emléktemplom plébánosa. A kínai oltóanyagot választotta, s már az emlékeztető oltást is megkapta. Az atya elmondta, hogy azért tartotta fontosnak, hogy felvegye a vakcinát, mert rengeteg emberrel találkozik, s biztos akart lenni a védettségében. Hozzátette azt is, hogy az adott helyzetben, adott körülményben lényegesnek látja az óvintézkedések betartását, gondol itt a védőmaszk használatára, a fertőtlenítésre és egy bizonyos távolságtartásra, különösen ott, ahol bizonytalanok vannak vagy köhögnek.
– A kezdetek óta fohászkodom Istenhez, rá bízom magam. Nem azért nem félek, mert biztos vagyok benne, hogy nem fertőződöm meg, hanem azért, mert ha a Mennyei Atya akarata az, hogy ebben haljak meg, akkor itt vagyok... Én holnap kaphatok agyvérzést, szívinfarktust, tüdőembóliát, rákot, bármilyen bajt – a hetvenhatodik évemben vagyok. Nem fogok rettegésben élni. Azért nem félek, mert átadtam magam Istennek. Bármiféle betegség is elérhet. Akkor ma éljek rettegésben, mert holnap lehet, hogy szívinkfartust kapok? – nyilatkozta lapunknak a plébános, s arról is szólt, hogy a környezetében élőknek is elmondta, hogy felvette a védőoltást, és azt is hozzáfűzte, hogy szerinte ma az az emberek „baja”, hogy annyi ellentétes, buta hírközlés, hozzászólás van mindenfelé, hogy sokan azt sem tudják, nevessenek vagy sírjanak.
– Én nem követem ezeket a bizonyos hozzászólásokat, nem érdekelnek – így zárta mondandóját a zentai plébános.