2024. április 26., péntek

A szűrés életet menthet

Mammográfiával idejekorán felismerhetők az elváltozások

Az egészségügyi minisztérium újabb kétéves ingyenes mellrákszűrési programot indított, és ebben a folyamatban a Zentai Közkórház és a Zentai Egészségház is részt vesz, és arra ösztönzi az érintett korosztályt, hogy minél nagyobb számban vegyen részt a megelőző vizsgálatban. Az egészségházban a minap megtartott sajtótájékoztatón a részletekről dr. Csáki Beáta, a Zentai Közkórház igazgatója, dr. Surján Gusztáv, a Zentai Egészségház igazgatója, dr. Palotás Gábor szülész-nőgyógyász szakorvos és dr. Pap Gobić Dragica radiológus szakorvos számolt be.

Dr. Csáki Beáta igazgató elmondta, hogy a kórház és az egészségház együttműködve végzi ezt a munkát, és a kezdetektől fogva, vagyis tíz éve részesei ennek a szűrési programnak. Hangsúlyozta, hogy a programban az 1952 és 1972 között született nők, vagyis az 50 és 69 év közöttiek vesznek részt, és mindenki személyre szóló meghívót kap a mammográfiára. Kiemelte, hogy kifejezetten csökkent azoknak a száma, akik el is jönnek a szűrésre, ezért mindenkit arra buzdítanak, hogy vegyenek részt ezen a szűrővizsgálaton, ugyanis ez az egyetlen módja az elváltozás korai felfedezésének.
– A két év alatt 3400 szűrővizsgálatot szeretnénk elvégezni, 1700-at az idén és ugyanennyit jövőre, ugyanis ennyien szerepelnek a központi rendszerben.
Ez a szűrés azért nagyon fontos, mert a mellrák a nők leggyakoribb rosszindulatú betegsége, az egyik vezető oka a nők korai elhalálozásának. Az időben felismert daganatos elváltozások jelentős része gyógyítható, a kezelés kevésbé lesz fájdalmas, és várhatóan nem lesz szükség nagyobb műtétre. A betegség korai felismerésével a páciens kedvezőbb gyógyulási esélyre számíthat.

Dr. Pap Gobić Dragica radiológus szakorvos arra mutatott rá, hogy Európában Szerbia a második helyen van a mellrák miatti elhalálozás tekintetében, és hangsúlyozta, hogy a mammográfia során csak pillanatnyi fájdalmat érezhet a páciens, viszont az életét mentheti meg vele.
– A mammográfiás mellszűrés az emlők röntgenvizsgálatát jelenti, és ez a szűrővizsgálat képes kimutatni az olyan kicsi elváltozásokat is, amelyek tapintással nem érzékelhetők, és még tünetet sem okoznak. A vizsgálat csupán pár percig tart, és kockázatmentes. Az alkalmazott röntgensugár nem éri el azt a szintet, ami káros lehetne a szűrésen részt vevőre nézve. A vizsgálatot sokan azért kerülik, mert az az emlő összenyomásával jár, ami esetenként kellemetlen lehet, de ez nem ártalmas az egészségre. Az a lényeg, hogy a mammográfiás szűrés képes az elváltozásokat egy-két évvel korábban felfedezni, még mielőtt tapintásos vizsgálattal felismernénk, illetve panaszokat okoznának, tehát a betegség korai fázisában, amikor a kezelés a legeredményesebb.
Dr. Palotás Gábor szülész-nőgyógyász szakorvos elmondta, hogy az érintett korosztály, vagyis az 50 és 69 év közötti nők meghívót kapnak a szűrésre, és a meghívólevéllel kell jelentkezniük a nőgyógyászati rendelőben.

– Ha az első meghívásra valaki nem jelentkezik, akkor még újabb két meghívásra számíthat, hiszen nagyon fontos, hogy aki csak teheti, menjen el a vizsgálatra. A meghívólevélben minden információt megtalálnak, a levéllel a nőgyógyászati rendelőben kell jelentkezni, és akkor ott az utalót is megkapják a kórházba, a mammográfiás szűrés ugyanis ott történik.
Dr. Surján Gusztáv igazgató azt hangsúlyozta, hogy a szűrés életet ment, és hogy Szerbiában tíz évvel ezelőtt Zenta volt az a település, ahol a legtöbben részt vettek mammográfián.

– A kórház és az egészségház együttműködése arra irányul, hogy a szűrés minél gördülékenyebben folyjon, hiszen az az érdekünk, hogy a lehető legtöbben részt vegyenek a vizsgálaton, mert az elváltozások korai felfedezése életeket ment meg. Az is fontos, hogy az esetleges kezelések nagy része Zentán is elvégezhető, tehát itt helyben nagy sok mindent meg tudunk oldani, ha időben elcsípünk egy-egy elváltozást. Ne féljenek a nők a szűréstől, szánják rá magukat, és attól sem kell tartaniuk, hogy esetleg covidos betegekkel találkoznak a kórházban, hiszen a mammográfia egészen más épületben történik – mondta.
A sajtótájékoztatón elhangzott még, hogy a zentai kórházban a környező településekről is szívesen fogadják a pácienseket mammográfiára, csak annyit kell tenniük, hogy a választott orvosuktól utalót kérnek.