2024. április 19., péntek

Nyitni kék (?)

Egyes kávézók teraszára kihelyezték az asztalokat és székeket

Nyitnikék, nyitnikék – énekli a széncinege, s ez biztos jele annak, hogy térségünkben is beköszöntött a tavasz.

Nyitni kék, nyitni kék – hajtogatják komor arccal a vendéglátósok is, akiket az idén sem vigasztal az a tény, hogy beköszöntött a tavasz, mivel a szigorú járványellenes intézkedések a kerthelyiséggel rendelkező vendéglők nyitvatartását sem teszik lehetővé. Ezzel szemben Belgrádban, Újvidéken és más szerbiai nagyvárosokban a langyos idő beköszöntével a városközpontba özönlöttek a polgárok, a kávézók tulajdonosai pedig a tiltás ellenére kihelyezték az asztalokat és székeket, s miután a vendégek italukat, ételüket megvásárolták az egyébként engedélyezett „kocsmatolóablaknál”, komótosan leültek az asztalokhoz elfogyasztani azt. A nagyvárosi kávézók partizánakciójához keddtől a zentai és az adai kávézók, pizzériák egy része is csatlakozott. A Mojo klub a Facebookon jelezte, hogy a vendégeik a továbbiakban este kilencig tartózkodhatnak az egyelőre zárt tornácon, „kocsmatolóablakuk” pedig este tizenegyig működik. Hasonló lépést tett az Idea bevásárlóközpontban működő Style, valamint a Posta utcán lévő Art kávézó, illetve a Fő téren, a város legszűkebb központjában működő Teatar és a Mignon kávézó is, amelyeknek a vendégei a tolóablaknál megvásárolt itókájukat a kihelyezett asztaloknál, ülve fogyaszthatják el. Adán nem hivatalos információk szerint a Fausto vendéglátóipari létesítmény nyitott ki hasonlóképpen.

A vendéglők tulajdonosai szerint nem szegik meg a korlátozásokat

A vendéglők tulajdonosai szerint nem szegik meg a korlátozásokat

A vendéglők tulajdonosai azt állítják, hogy ezzel nem szegik meg a korlátozásokat, és kezdeményezésük összhangban van az óvintézkedésekkel. Ez idáig egyébként több ezren írták alá azt a petíciót, amelyet a szerbiai vállalkozók érdekképviseletének (Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije) kezdeményezésére indítottak, és amelyben a vendéglátóipari objektumok azonnali megnyitását követelik – írja a 021.rs. A petícióval a vendéglátósok a kávézók, éttermek, fogadóirodák és más, jelenleg zárva tartó objektumok azonnali megnyitását követelik a kormánytól, valamint hogy töröljék a pandémia ideje alatt rájuk kivetett adókat és járulékokat, térítsék meg veszteségeiket, szüntessék meg a szerintük felesleges illetékeket.

Követeléseik között szerepel még, hogy a következő két évben ötszázalékos áfakulccsal dolgozhassanak, valamint hogy az előző 12 hónapos időszakra az állam állja a fizetések bruttó 80 százalékát.