2024. április 26., péntek

Szükség van pályázatokhoz értő szakemberekre

A hazai és az EU-s források lekéréséhez minden vajdasági önkormányzatnak képzett embereket kell biztosítani

Damjan Miljanić, Kúla polgármestere, Valka Károly, polgármester-helyettes, valamint Vladimir Đurović a képviselő-testület elnöke Aleksandar Simurdićtyal, az Európai Ügyek Alapjának igazgatójával, Aleksandar Sofićtyal, tartományi regionális, fejlesztési, régióközi és helyi önkormányzati titkárral és Čedomir Božić tartományi mezőgazdasági titkárral munkamegbeszélést tartott hétfőn a kúlai önkormányzat épületében.

A megbeszélés témája a kúlai önkormányzat potenciáljának és szükségleteinek mérlegelése volt annak érdekében, hogy a község bekapcsolódjon a hazai és az európai uniós források lekérésébe.

−A megbeszélések fő célja a hazai és az EU-s források megpályázása, és a község ehhez szükséges potenciáljának felmérése volt. Tulajdonképpen egy kiváló együttműködés folytatásáról van szó, hiszen az elmúlt időszakban közösen több sikeres projektumot valósítottunk meg, jelenleg pedig arra összpontosítunk, hogy kellőképpen felkészüljünk az előttünk álló időszakban megjelenő pályázatokra. Amikor a nagyberuházások idevonzásáról beszélünk, Kúla község legnagyobb előnye a már működő ipari övezet, de vannak olyan projektumok is, amelyek az öntözéshez, valamint a Bácskai-Nagy-csatornához kapcsolódnak – mondta a megbeszéléseket követően Damjan Miljanić.

Az Európai Ügyek Alapjának képviselői két hónappal ezelőtt kezdték látogatni a vajdasági városokat és önkormányzatokat azzal, hogy megvitassák az önkormányzatok (pályázási) rendelkezésére álló lehetőségeit az Európai Unió új, többéves pénzügyi keretének küszöbén, azaz a 2027-ig tartó időszakra. Aleksandar Simurdić, az alap kéviselője elmondta, feltérképezik mind a 45 tartományi község lehetőségeit, hogy egyértelműen megfogalmazzák a helyi és a regionális prioritásokat, és az év végéig megkezdjék a szükséges dokumentáció(k) elkészítését: − Az Európai Ügyek Alapja környezetvédelmi, gazdasági és mezőgadasági, egészségügyi, kulturális, tudományos és oktatási témákban kezdeményezett. Ezért egyesíteni szeretnénk az összes rendelkezésünkre álló erőforrást, mindhárom szinten megállapodást kötni, az előttünk álló időszakban pedig azon dolgozunk, hogy megerősítsük a helyi önkormányzati egységek intézményi és irányítási kapacitásait az eszközök minél hatékonyabban történő lehozásának érdekében – magyarázta Aleksandar Simurdić.

− Amikor a lehetőségekről van szó, pontosan meg kell határozni, hogy az önkormányzati egységekben hány ember tudja és ismeri a közbeszerzési jogszabályokat, hányan írnak hazai és nemzetközi projektumokat, továbbá hányan írtak és realizáltak különféle jelentéseket, ilyen módon egy teljes felmérésünk lesz mind a 45 vajdasági településről. Ezt követően egy speciális tanfolyam van tervben, amelyet a Kapacitásépítési Alap szervez a lehető legjobb projektjavaslatok érdekében – nyilatkozta Aleksandar Sofić, regionális, fejlesztési, régióközi és helyi önkormányzati titkár.
Hozzátette, a különböző e-szolgáltatásokat illetően jelenleg folyamatban van a közigazgatási hivatalok vezetőinek és az IT-adminisztrátorok képzése. A mezőgazdaság támogatására kiírt pályázatok mellett a tartományi titkárság az oktatási intézmények és a civil szervezetek támogatásával egyidejűleg az önkormányzatokat is segíti.

− Az eszközök egy része a dűlőutak rendezésére vonatkozik, a másik pedig a köztulajdonban lévő víz-, valamint szennyvíztározókra. Közülük Kúla község több projektumot is sikeresen megvalósított, a titkárság pedig ezekhez mintegy 10 millió dinár biztosított. Ide tartozik még a vízlecsapoláshoz biztosított 50 millió dinár, továbbá a dűlőutak rendezéséhez biztosított 30 millió dinár is – mondta Čedomir Božić, tartományi mezőgazdasági titkár.