2024. április 26., péntek
SZABADKA KÖZTÉRI SZOBRAI (37.)

Sztantics György szobra

Szabadka nemrégiben egy új köztéri szoborral, Ivan Antunović katolikus püspök egész alakos szobrával gazdagodott, hamarosan pedig Bíró Károly egykori polgármesternek és I. Petar Karađorđević szerb királynak is szobrot állítanak. Sorozatunkban városunk meglévő köztéri szobrait mutatjuk be.

Sztantics György szobra a Belgrádi út 24-es szám közelében, egy kis parkban található. Az emlékmű Szabadka kiváló gyaloglóatlétájának, városunk első világbajnokának állít emléket.

A szobrot 2019-ben állították fel (Fotó: Gergely Árpád)

A szobrot 2019-ben állították fel (Fotó: Gergely Árpád)

Sztantics György (Đuro Stantić) 1878. augusztus 19-én született Szabadkán. Az 1890-es években megjelent a Vermes Lajos által szervezett palicsi olimpiai játékokon, ingben, bő nadrágban, csizmában, és azzal állt elő, hogy ő is részt akar venni a versenyeken. A sportolók kinevették, de ő felállt a versenypályára, méghozzá a külső pályára. Sztantics György külső pályán, csizmában gyaloglásban mindenkit legyőzött. Ekkor fedezte őt fel Matkovics Miklós, Szabadka első okleveles sporttanára, és elkezdte edzeni. 1899-ben 3 óra 8 perc 48 másodpercre javította a 30 kilométeres gyaloglás országos csúcsát. 1900-ban 50 kilométer gyaloglásban lett osztrák bajnok. 1901-ben Berlinben 75 kilométeres gyaloglásban szerzett világbajnoki címet. 1906-ban, az első olimpiai játékok tízéves évfordulóján, megtartották az athéni pánhellén olimpiai játékokat, amelyen Sztantics György is részt vett. 3000 méteres gyaloglásban ért el első helyezést. A serleget személyesen a görög trónörökös, Konstantin nyújtotta át neki. Mivel ezek nem hivatalos olimpiai játékok voltak, így emléktáblája nem került fel a sugárúton lévő szabadkai olimpikonok emlékkútjára. Sztantics György sportpályafutása alatt ötvenöt versenyen vett részt és szinte mindegyiket megnyerte. A gyaloglás mellett az atlétika más ágaival, később labdarúgással is foglalkozott. Sztantics György 1918. július 10-én halt meg szülővárosában. Eredetileg tisztviselőként dolgozott a városházán. Egy nap bement a munkahelyére, hirtelen rosszul lett és elhunyt.

A szobrot Nada Kozarić, Sztantics György leszármazottja saját költségén állíttatta fel 2019-ben, a gyaloglóatléta szülőházának közelében. Az emlékmű Franjo Mačković palicsi szobrászművész alkotása. Az egész alakos, életnagyságú szobor egy lekerekített beton talapzaton áll. Az atlétát rövid pólóban, tornanadrágban, bőr cipőben, letolt zokniban ábrázolja, nyakában az olimpiai érmét viseli. A szobor mellett a földön egy ismertető tábla található, szerb, magyar és horvát nyelvű szöveggel. Az emlékművet 2019. szeptember 7-én avatták fel. Sztantics György szobrát Nada Kozarić leplezte le. Az eseményen jelen volt Vermes Mihály, Vermes Lajos unokája is.