2024. május 5., vasárnap

Vučić: a Čačak és Niš közötti távot másfél óra alatt lehet majd megtenni

Aleksandar Vučić elnök ma megtekintette a Pojate és Kruševac közötti autópálya-szakaszon folyó munkálatokat, amely a Morava átjáró részét alkotja majd. Ez a szakasz köti majd össze a Belgrád–Niš és a Miloš Veliki autópályákat. Elmondása szerint az autópálya három éven belül elkészül, így pedig a Čačak és Niš közötti távolságot másfél óra alatt lehet majd megtenni – írja a szerbiai RTV.

Az elnök a Dél-Moraván átívelő hídon folyó munkálatokon volt jelen, amely Stalać közelében található és 248 méter hosszúságú lesz. A munkálatokat az amerikai-török Bechtel-ENK vállalata végzi, amelynek képviselőivel az elnök is tárgyalt, főként az egyes részeken zajló munka dinamikájáról, határidőkről és a felmerülő problémák megoldásáról is.

Vučić elmondta, hogy a szerződés szerint az első két szektor, amely Pojate településétől a Dél-Moraván átívelő hídon keresztül Makrešane helységéig húzódik, elkészülésének határideje 2022 szeptemberében jár le. Az elnök kérésére a kivitelezők megigérték, hogy a munkálatokat felgyorsítják és még az idei év végéig elkészülnek vele.

A harmadik szektor, amely Koševi településéig terjed, a Pojate-Kruševac szakaszon, várhatóan májusban vagy júniusban kezdődnek majd el a munkálatok. Reményének adott hangot, hogy a teljes Moravai átjáró 2024 március végéig befejeződik majd.

Ez egy jelentős autópálya lesz a számunkra, az első digitális autópálya és nagyon sok ember él ezen a területen – hangsúlyozta ki az elnök.

Kérvényezte Tomislav Momirović építésügyi minisztertől, hogy gyorsítsák fel a vízumok kiadását a munkásoknak, hogy a munkálatok is felgyorsulhassanak.

Az emberek már várják az utakat, nem pedig azt, hogy egy írnok kiadja-e a vízumot a munkásoknak, vagy sem – mondta Vučić Momirovićnak.

Emellett kérte a földterületek kisajátításának felgyorsítását, annak érdekében, hogy felgyorsítsák az építkezéseket.

A munkálatokat többek között Anthony Godfrey, az USA belgrádi nagykövete, Sian MacLeod, Nagy-Britannia belgrádi nagykövete, valamint Aleksandar Antić, a Szerbiai Átjárók és Zoran Drobnjak, a Szerbiai Utak vállalatainak igazgatói is megtekintették.