2024. április 26., péntek

Kevésbé állnak ellen a nyugat-balkáni országok az álhíreknek

Szerbia a 100-ból 32 pontot kapott

A nyugat-balkáni országok kevéssé képesek ellenállni az álhírek és a félretájékoztatás negatív hatásainak, elsősorban a médiaszabadság és az iskolázottság nem megfelelő szintje miatt, derül ki a szófiai Nyílt Társadalom Alapítvány jelentéséből.

Az Alapítvány által közzétett médiaműveltségi index utolsó helyén Észak-Macedónia áll, az országot Bosznia-Hercegovina, Albánia és Montenegró követi. Szerbia a 29. helyen szerepel a kutatás által érintett 35 európai ország közül.

Finnország, Dánia, Észtország, Svédország és Írország áll ellen leginkább az álhíreknek és a félretájékoztatásnak, ami az oktatás színvonalának, a médiaszabadságnak és az emberek közötti bizalomnak köszönhető, írják.

Szerbia a 100-ból 32 pontot kapott. A 2017-es adatokhoz viszonyítva, amikor az első felmérés készült, Szerbiának nem sikerült elmozdulni e téren, akkor ugyancsak 29-ik volt a listán. 

A kutatások azt mutatják, hogy az északnyugati országokban a legfejlettebb a médiaműveltség, míg Délkelet-Európában a legrosszabb a helyzet.