2024. április 20., szombat

Folyamatosan nő a vizsgálatok száma

A védőoltást korábban felvett páciensek enyhébb tünetekkel jelentkeznek a Covid-rendelőben

Szabadkán, a Harambašić utcában lévő tüdőgyógyászati rendelőt csaknem egy évvel ezelőtt minősítették át Covid-rendelővé, és azóta a koronavírus elleni küzdelem egyik fontos pontja, ahol a hét minden napján a járvány intenzitásától függően változó számú páciens teljes kivizsgálását végzik. Az utóbbi időben a vizsgálatra jelentkezők száma megemelkedett.

A Covid-rendelő munkájáról dr. Elizabeta Vrana tüdőgyógyász, a rendelő koordinátora nyilatkozott lapunknak.

A rendelő előtt kivizsgálásra váró emberek sorakoznak (Fotó: Gergely Árpád)

A rendelő előtt kivizsgálásra váró emberek sorakoznak (Fotó: Gergely Árpád)

– Ha valaki a koronavírus-fertőzés valamely tünetét tapasztalja magán, köhög, folyik az orra, fáj a torka, vagy a háta, gyengének érzi magát, láza van, fontos hogy azonnal izolálja magát. Amennyiben a tünetek másnapra sem múlnak el, jelentkeznie kell a Covid-rendelőben. A tolóablaknál lévő nővér felveszi az adatait, kikérdezi a tünetekről, és már ő látja, hogy a páciensnek szüksége van-e antigén tesztelésre. Amennyiben úgy ítéli meg, hogy a betegnek szüksége van a tesztre, akkor a beteget letesztelik. A teszteredmények fajtától függően 10–20 perc után vannak meg, és a beteg ezzel megy be az orvoshoz. A rendelőben teljes körű kivizsgálást tudunk végezni, meg tudjuk mérni a betegek vérnyomását, EKG-t készítünk, van laboratóriumunk, és röntgenfelvételeket is készítünk. Amennyiben az orvos úgy ítéli meg, a pácienst továbbküldjük a kórház koronavírusos légúti megbetegedésekkel foglalkozó rendelőjébe. A rendelőnkben emellett kontrollvizsgálatokat is végzünk. A Covid-rendelőben kilenc csapat teljesít szolgálatot. Egy-egy csapatot egy orvos és egy egészségügyi technikus alkot. Rajtuk kívül két pulmológus dolgozik a rendelőben, valamint a radiológiai részlegen is többen vannak szolgálatban. Emellett hatan vannak, akik a mintavételt végzik – mondta a szakember.

Mint megtudtuk, az utóbbi időben folyamatosan emelkedik a napi vizsgálatok száma.

– Az elmúlt hónapban napról napra emelkedik a vizsgálatok, és ezzel együtt a pozitív esetek száma. A hétfők mindig kulcsfontosságúak, ugyanis általánosságban elmondható, hogy a hét első napján van a legtöbb páciensünk, és a legtöbb pozitív esetünk is. Az elmúlt hétvégén mindkét nap körülbelül 160 páciensünk volt, ami a hétvégéket tekintve magasnak mondható. Hétfőn 290 pácienst vizsgáltunk meg, és közülük 94 teszteredménye pozitív volt. A vizsgálatok körülbelül harminc százaléka ellenőrző jellegű. A héten napi szinten körülbelül 250 pácienst vizsgáltunk meg, szerdán például 26 beteget utaltunk a kórházba, de összességében elmondhatjuk, hogy a betegek tíz százaléka igényel kórházi beutalót – fogalmazott Elizabeta Vrana.

Beszélgetőpartnerünk elmondása szerint több olyan páciensük is volt, aki már megkapta a koronavírus elleni védőoltások valamelyikét.

– Vannak olyan pácienseink, akik már megkapták a vakcinát, sőt olyan is akadt, aki a második adagot is megkapta. A védőoltás második adagjának felvétele után hat héttel válik ellenállóvá az ember szervezete, viszont a vakcina nem véd meg a megbetegedéstől, de elősegíti, hogy a tünetek sokkal enyhébbek legyenek. Akik a védőoltás felvétele után 4–5 héttel fertőződtek meg, csupán egy-két napig éreztek tüneteket, nem tapasztalták a gyengeséget, és azokat az izomfájdalmakat, amik jellemzik ezt a megbetegedést – mondta Elizabeta Vrana, aki azt javasolja, hogy a járvány terjedésének megakadályozása érdekében azok is jelentkezzenek a Covid-rendelőben, akiknek enyhe tüneteik vannak, mivel ezzel egyrészt el tudják rendelni az otthoni karantént, másrészt a szövődmények kialakulása is megelőzhető.