2024. április 26., péntek

Kazáncsere minisztériumi támogatással

Kishegyes község a környezetvédelmi minisztérium pályázatának kedvezményezettei között – A központi óvoda fűtési rendszerét fogják korszerűsíteni

A környezetvédelmi minisztérium a héten több önkormányzattal írt alá támogatási szerződést. Vajdaságból csak két önkormányzat kapott támogatást, közülük az egyik a kishegyesi. Sándor István alpolgármester, a szerződés aláírója arról számolt be lapunknak, hogy a pályázati siker jól jött, mert az óvodának szüksége volt egy kazáncserére.

– Az év elején Jaksa Róbert államtitkár Kishegyesen járt, és téma volt többek között a légszennyezettség, illetve a környezetvédelmi minisztérium megjelenő pályázatai. Az államtitkár hívta fel a figyelmemet arra, hogy a minisztérium a légszennyezettség csökkentése érdekében kazánházak cseréjére ír ki pályázatot. Kishegyes község önkormányzata sikeresen vett részt ezen a pályázaton, és a Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézmény központi óvodája lesz a kedvezményezett. Tudni kell, hogy az óvoda épületében egy igen régi, mazuttüzelésű kazán üzemel, ami környezetvédelmi, energetikai és költséghatékonysági szempontból is idejétmúlt. Ez azt is jelentette, hogy a fűtési szezon jelentős költségekkel járt az óvoda számára. Ezzel szemben a bácsfeketehegyi és szeghegyi óvodákban már a korábbi években áttértek a gázzal történő fűtésre. Az önkormányzatban ezért célkitűzés volt, hogy a kishegyesi óvoda is gázfűtést kapjon. A pályázat nagyon kapóra jött, hiszen nem a községi költségvetés terhére, hanem részben pályázati eszközök segítségével tudjuk majd megvalósítani ezt a célt – mondta el az alpolgármester, majd arról is szólt, hogy ez alkalommal Jaksa Róbert államtitkár közbenjárásának is köszönhető, hogy sikeresen pályáztak a minisztériumnál.

– Idáig elsősorban a magyar állam támogatásának köszönhetően valósultak meg az óvodafejlesztések. Bízunk benne, hogy ezek a fejlesztések folytatódni fognak, hiszen a kishegyesi óvoda tetőszerkezetének cseréjére is szükség lesz. Viszont a most nyert pályázatnak révén már az idén meg tudjuk tenni az első lépést az óvoda fejlesztése területén, a gázkazánok beszerzésével és a fűtési rendszer korszerűsítésével – fogalmazott Sándor.
A környezetvédelmi minisztérium pályázatának teljes keretösszege 200 millió dinár volt. Országos szinten 24 község lett kedvezményezettje a pályázatnak – mondta az alpolgármester, majd arról is szólt, hogy Kishegyes község 745 ezer dinárt nyert.

– Ez nem a projektum teljes költsége, mert a pályázati kiírás szerint az önkormányzatnak is hozzá kell járulnia a projektum megvalósításához egy kisebb önrésszel. Ennek ellenére azt kell mondanom, hogy a beruházás értékének háromnegyedét a minisztérium fogja finanszírozni – fogalmazott Sándor, majd arról is szólt, hogy a szerződéskötés napján megkapták, hogy az önkormányzatnak mely dokumentumokat kell még elküldenie a pénz átutalásához. Ez hamarosan megtörténik, a minisztérium pedig tíz napon belül utalni fogja a pénzt. A pénzeszközök megérkezése után közbeszerzést fognak kiírni, majd a kivitelező kiválasztása után, a tavasz végén, a nyár elején megkezdődhetnek a munkálatok.