2024. április 26., péntek

Kell egy kis áramszünet?!

„Kell egy kis áramszünet, időnként mindenkinek...” – szól a régi nóta, s bár néha igazat kell adnunk neki, a magyar válogatott most aligha gondolja így. Marco Rossi csapata szenzációs, fordulatos, hat gólt hozó meccsen végül 3:3-as döntetlent játszott Lengyelországgal a 2022-es vb-selejtező első fordulójában. Az eredményt a találkozó előtt többen aláírták volna, de a mérkőzés után kicsit keserű szájízzel vonulhattak az öltözőbe a nemzeti tizenegy tagjai. A Puskás Arénában Sallai 6. percben lőtt gólja mindkét válogatott taktikáját átírhatta: a korai gólra soha nem lehet felkészülni, a lengyelek pedig nem is igazán tudtak mit kezdeni a helyzettel. A félidőig, de még a fordulás után is egyértelműen a Sousa által irányított együttes dominált, de Szalai Ádám – közel ötszáz napnyi gólcsend után – ismét betalált, ezzel már 2:0 volt a hazaiaknak. Már szinte biztos volt a három pont, csakhogy jött az a bizonyos áramszünet...

Lengyelország 54 másodperc alatt, Piątek és Jóźwiak révén egalizált a 60. minutum környékén. Öröm az ürömben, hogy a magyarok ekkor megmutatták: igenis vissza tudják küzdeni magukat egy minőségibb szintre. A 78. percben egy bal oldali beadása után Lang csúsztatott a hosszú sarok irányába, a jókor jó helyen lévő Orbán pedig térddel a hálóba juttatta a labdát. Az ujjongás nem tarott sokáig, mert a hajrához közelítve a lengyelek sztárja, a világ egyik legjobb formájában lévő csatára megmutatta, miért is világklasszis. Lewandowski az egész meccsen szinte többet jártatta a száját, mint a lábát, de a 83. percben elég volt neki a legkisebb üres terület, hogy a tizenhatoson belülről nagy gólt lőjön, és kialakítsa a 3:3-as végeredményt. Marco Rossiéknak nem szabad csüggedniük, mert a remi így is szép eredmény, és reményre ad okot még a csoport legerősebbje, az angolok ellen is. A magyarok olasz kapitánya is helyén kezelte a történteket: „Nem ellenem meg a két öcsém ellen játszott a magyar válogatott. Helyén kell kezelni az ellenfél értékét. Nem váltunk braziolkká, hogy az elmúlt időkben történelmi sikereket értünk el.”

A biztató kezdés után Magyarországra két könnyebb, papíron kötelező győzelmet hozó összecsapás vár: vasárnap San Marino, szerdán Andorra ellen.

A többi meccsen különösebb meglepetés nem történt: az angolok ötöt rúgtak San Marinónak, a németek hármat az egyre nagyobb gödörbe jutó Izlandnak, az olaszok kettőt Észak-Írországnak. Egyedül a spanyolok botlottak egy kicsit a görögök elleni 1:1-gyel.

Vb-selejtező, B csoport: Spanyolország–Görögország 1:1, Svédország–Grúzia 1:0. C csoport: Bulgária–Svájc 1:3, Olaszország–Észak-Írország 2:0. F csoport: Izrael–Dánia 0:2, Moldova–Feröer-szigetek 1:1, Skócia–Ausztria 2:2. I csoport: Andorra–Albánia 0:1, Anglia–San Marino 5:0, Magyarország–Lengyelország 3:3. J csoport: Németország–Izland 3:0, Liechtenstein–Örményország 0:1, Románia–Észak-Macedónia 3:2.