2024. április 26., péntek

Harmincnyolcan nyerték el a támogatást

Az Ady Endre-ösztöndíj szerződéseit a járványügyi intézkedések betartása mellett írták alá

A magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő megbízásából, a Nemzeti Tehetségprogram keretében az idei tanévre vonatkozóan is meghirdették az Ady Endre-ösztöndíj felhívását. Ez a támogatás már évek óta nagy segítséget jelent a szociálisan hátrányos helyzetű, tehetséges diákoknak. Az ösztöndíjpályázat lebonyolítója a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács. A pályázat nyerteseinek többsége a járványhelyzet miatt otthonában írta alá az ösztöndíjszerződéseket. Tegnap mindössze néhány diák és szülő jelent meg személyesen a szabadkai Pedagógusházban. Szűcs Emese, az Ady Endre-ösztöndíj bírálóbizottságának elnöke elmondta, hogy a támogatást azok a határon túli diákok kapják meg, akik magyar nyelvű oktatásban vesznek részt, kimagaslóan tehetségesek, jó tanulmányi eredményük van, viszont szociálisan hátrányos helyzetűek.

Ebben a tanévben 38 vajdasági magyar diák részesül egyszeri, 100 ezer forint dinár ellenértékű támogatásban. Ezúton szeretnénk megköszönni az anyaországnak, hogy elősegítik a tehetséges tanulók fejlődését, ezzel megalapozva a jövőbeli sikereiket. A Vajdasági Tehetségsegítő Tanács tavaly szeptember végén hirdette meg az ösztöndíjat, amelyre nagy volt az érdeklődés. A pályázatok beérkeztével feldolgoztuk az adatokat és dokumentumokat. A diákokat a szociális helyzetük, a tanulmányi és a versenyeredmények alapján pontoztuk. Emellett a Tehetségpont-ajánlásokat és -igazolásokat is figyelembe vettük. A szociális helyzetet befolyásoló tényezésnél pontozásra került az, ha a tanuló nagycsaládban él, árva, félárva, a szülők elváltak vagy külön élnek, illetve a szülő munkanélküli. Emellett figyelembe vettük az egy főre eső jövedelmet, valamint azokat az eseteket is, amikor a diák vagy a szülő tartósan beteg, illetve fogyatékkal élő. A bírálóbizottság rangsorolta a pályázókat, majd a listát elküldte a Nemzeti Tehetségprogram számára ellenőrzés céljából. Ezután Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter hagyta jóvá az ösztöndíjas tanulók listáját – nyilatkozta Szűcs Emese. Az idén a VATT szervezőbizottsága úgy döntött, hogy a járványhelyzet miatt postai úton küldi el az ösztöndíjszerződéseket a nyertes pályázóknak. Miután a diákok és a szülők aláírták azokat, visszaküldték a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács címére. A szerződések beérkezése után folyósították az ösztöndíjat a tanulóknak.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

Kubik Dóra, a topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola harmadik osztályos diákja első alkalommal nyerte el az Ady Endre-ösztöndíjat. Elmondása szerint ezt a támogatást nyelvvizsgaköltségek fedezésére fogja fordítani.

A szabadkai Tóth Áron az Ivan Sarić Műszaki Iskola végzős tanulója. Mivel a tanulás mellett sporttal is foglalkozik, az ösztöndíj összegét szükséges sportfelszerelésekre költené.

Az ösztöndíjszerződéseket tegnap a járványügyi intézkedések betartása mellett, maszkban és a személyi távolságtartásra figyelve írták alá a diákok és szüleik a szabadkai Pedagógusházban.