2024. április 26., péntek

Valószínűleg hiányos adatokat adott meg az AstraZeneca

A brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyártó cég valószínűleg hiányos adatokat közölt a koronavírus elleni védőoltásának hatékonyságáról a legutóbbi teljeskörű amerikai tesztelés során – jelentette az amerikai Allergia és Fertőző betegségek Nemzeti Intézete, adta hírül a Guardian hírügynökség, írja a 021.rs hírportál.

Az AstraZeneca vállalat tájékoztatása szerint a koronavírus elleni védőoltást az Oxfordi Egyetemmel közösen fejlesztették ki. A vakcina 79 százalékos hatékonyságot mutatott a koronavírus tüneteivel szemben és 100 százalékos eredményt nyújtott a súlyos kórkép kialakulása ellen.

Az amerikai Adatvédelmi Tanács mindezek ellenére aggodalmának adott hangot, ugyanis véleményük szerint lehetséges, hogy az AstraZeneca elavult adatokat tett hozzá a vizsgálataihoz, amely nem adott teljes képet a hatékonyságról.

Kérjük a céget, hogy működjön együtt a tanáccsal a hatékonyságra vonatkozó adatok felülvizsgálatában, annak érdekében, hogy mielőbb pontos és friss eredményeket tudjunk bemutatni – üzenik az Adatvédelmi Tanács tagjai.