2024. április 26., péntek

Tudatos fogyasztókat nevelnek

Vízről és környezetvédelemről szóló műhelyfoglalkozások a Naša Radost Iskoláskor előtti intézményben

Tegnap volt a víz világnapja. Ebből az alkalomból a Palicsi-tó és a Ludasi-tó biodiverzitásának és vizének megőrzését célzó projekt (ECOLACUS) keretében a szabadkai Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézményben foglalkozást tartottak gyerekeknek. A foglalkozás csak a nyitóeseménye volt annak a foglalkozássorozatnak, amelyet a projektum PR csapata az intézmény körülbelül száz 3 és 5 év közötti óvodásaival valósít meg. Az akció április 22-én, a Föld világnapján zárul, és a szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat, valamint a Palics–Ludas Közvállalat együttműködésével valósul meg.

A foglalkozásokkal kapcsolatban Petar Doroslovačkit, a Vízművek munkatársát, a projektum PR csapatának tagját kérdeztük.

– Minden évben a víz világnapja alkalmából a szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat különböző akciókat szervez. Ehhez a kezdeményezéshez idén csatlakozott a Palics–Ludas Közvállalat is. E két közvállalat a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény gyermekeinek hétfőn tartott egy foglalkozást, melynek keretében az óvodások megtekintették A víz és a város című öko-mesefilmet. Ez a film egyébként megtalálható közvállalatunk honlapján is. A gyermekek a film megtekintése után vízzel kapcsolatos rajzokat készítettek, valamint a vízhez kapcsolódó játékokat játszottak – foglalta össze röviden a tegnapi foglalkozást a Vízművek munkatársa.

Petar Doroslovački elmondta, hogy az akció ideje alatt számos olyan programot tartanak az intézményben, melyek során a gyermekek ismereteket szerezhetnek a szabadkai tavak keletkezésének idejéről és módjáról, a tavak és környékük védett növény- és állatvilágáról, valamint az ember és a természet közötti összhang megóvásának intézkedéseiről.

– A legkisebbek számára szeretnénk könnyen befogadható előadásokat, prezentációkat tartani. A műhelymunkákon keresztül azt szeretnénk elérni, hogy a gyermekekből tudatos fogyasztók váljanak, olyan felnőttek, akik törődnek saját környezetükkel, a vizek élővilágával. Ezen aktivitásokba bevontuk az óvodapedagógusokat, és közvetett módon a gyermekek szüleit, családjaikat is. A gyermekek ugyanis mindazt, amit a műhelymunkákon hallottak, otthon elmesélik és továbbadják szüleiknek, akik már a közvállalat felhasználói. Ezzel bezárul egy kör. Legjobban az ivóvíz racionális felhasználására, és a környezet megóvására szeretnénk felhívni a figyelmet. Ezek a gyermekek ugyanis egyszer azt a csatorna- és ivóvízhálózatot fogják használni, amelyet a közvállalat épített ki – magyarázta a projektum PR csapatának a tagja.