2024. április 26., péntek

Vujović: 38 község és város számára 100 millió fásításra

Március 21-ei, az erdők világnapja alkalmából Irena Vujović környezetvédelmi miniszter bejelentette, hogy az elkövetkező napokban 38 szerbiai helyi közösséggel írnak alá megállapodást 100 millió dinár értékű fásításról – adta hírül a Vajdasági RTV.

Vujović elárulta, hogy munkájában prioritást élvez a légszennyeződés csökkentése, az akció során pedig parkokat bővítenek, iskolák környékét gazdagítják újabb ültetvényekkel.

A miniszter szerint az erdők világnapjának az a célja, hogy felhívja a figyelmet az erdős, fás területek védelmére és jelentőségére. Emlékeztetett arra is, hogy a szerb parlament a közelmúltban elfogadta az éghajlatváltozásról szóló törvényt, ami a klímaváltozás káros következményeinek csökkentéséhez kell hozzájáruljon. 

Az erdők napjának alapgondolata nem újkeletű. Bár az elmúlt több mint 6 évtizedben többször is felmerült egy ilyen nap szükségességének gondolata, az első konkrét javaslat 1971-ben született, amikor az Európai Mezőgazdasági Bizottság (ECA) javasolta egy erdészeti világnap alapítását. Később az ENSZ Közgyűlés az erdők nemzetközi napjává nyilvánította március 21-ét abból a célból, hogy 2013-tól kezdődően minden évben világszerte megemlékezzünk az erdők és fák jelentőségéről, valamint a megmentésükről.