2024. április 26., péntek

Zökkenőmentes az oltás Kúlán

Az elmúlt két hónap alatt 3800 polgár vette fel a védőoltást

Szabó Kiskároly Ilona, a kúlai Alsóvárosi helyi közösség titkára lapunknak elmondta, a nagyteremben zökkenőmentesen folyik. Ezen az oltóponton január 19-én kezdődött az oltás. A községben egyre nagyobb az érdeklődés a vakcina felvétele iránt. Hétfőig 3891 polgár oltatta be magát, és 2366 személy vette fel mindkét dózist felvették. Ha tudjuk, hogy Kúla községnek (a környező településekkel együtt) mintegy 35 ezer lakosa van, akkor ez nagyon jó eredménynek számít.

− A helyi közösség oltópontként van jelen a mindennapokban, az elektronikus bejelentkezést követően mindenki megkapja a védőoltást, a polgárok az előre megadott időpontban érkeznek, így nem kell várakozni senkinek. Az egészségház orvosai és alkalmazottai mellett a helyi közösség önkéntesei is jelen vannak, segítenek az űrlapok kitöltésénél. A járványügyi előírások szigorú betartásával az elektronikus bejentkezést követően az oltás előre meghatározott sorrend szerint folyik, mindennap 8 és 15 óra között, a jó szervezésnek köszönhetően pedig maga az oltási folyamat nem tart néhány percnél tovább – mondta Szabó Kiskároly Ilona.

A titkár azt is elmondta, hogy újból jelentkezhetnek a védőoltás felvételére mindazok, akik bármilyen egészségügyi probléma miatt nem tudták eddig felvenni a vakcinát.

− Ami a helyi közösség munkáját illeti, tudni kell, hogy Kúlán két helyi közösség van: egyik az Alsóvárosi, a másik pedig a Bácskai-Nagy-csatorna túlsó partján lévő városrész, a Felsővárosi. Az elmúlt időszakban sok tervezet megvalósult. A legfontosabbak azok az infrastrukturális beruházások, amelyeket a helyi járulékból pénzeltünk: járdákat, játszótereket, utakat építettünk, továbbá lecseréltük a régi vízvezeték-hálózatot. 2016 óta ugyan megszűnt a helyi járulék, de a munka továbbra is folyik. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a polgárokkal, megoldjuk az ügyes-bajos dolgokat, az olyan kommunális problémákat, mint például a zöld övezetek, vagy az utak karbantartása, a nagyobb problémákat pedig továbbítjuk az önkormányzat megfelelő szerveihez. Tavaly a járvány miatt némileg módosult a tényleges munka, hiszen a helyi közösségben lévő belső erőforrásokat és a tartalékokat bevontuk először a védekezési, majd az oltási folyamatba. A kijárási tilalmak idején önkénteseink és a segítőkész fiatalok egy-egy csoportja folyamatosan látogatta és segítette a rászorulókat, valamint az idős háztartásokat – emelte ki végezetül Szabó Kiskároly Ilona.

Ottjártunkkor személyesen is megyőződtünk az elhangzottakról. Az oltásra érkezőket az épület hátsó bejáratánál a járványügyi előírásoknak megfelelően fogadják, várakozni csupán néhány percig kell, az oltást felvett polgárok a főbejáraton távoznak, a helyi közösség adminisztrációs részlege pedig teljes kapacitással dolgozik.