2024. április 26., péntek

A KMV tárt karokkal vár

A járványügyi intézkedésektől függ a vetélkedő sorsa – Lehetséges, hogy a döntőt nyár elején rendezik meg

A tavasz a tanulmányi versenyek, vetélkedők ideje. Ekkor kerül sor a községi, körzeti és köztársasági versenyekre és más megmérettetésekre is. A tanulók több hónapnyi kitartó, szorgalmas munkával készülnek fel ezekre. A tavaszról sok diáknak a Középiskolások Művészeti Vetélkedője jut eszébe, hiszen áprilisban minden út Óbecsére vezet. Tavaly a járványügyi intézkedések miatt a rendezvény az online térbe került, így a döntősök és a zsűri nem tudtak személyesen találkozni egymással. A jelenleg érvényben levő intézkedések miatt kérdéses, hogy mi vár az idei, 54. KMV áprilisi döntőjére. Ha a körülmények lehetővé teszik, akkor a versenyzők végre személyesen is találkozhatnak Óbecsén. Ezzel kapcsolatban Virág Kiss Anita szervező nyilatkozott lapunknak.

A tavalyi KMV-t az online térben rendeztétek meg. Milyen visszajelzéseket kaptatok a résztvevőktől?

 – A lelkesedés töretlen volt tavaly, nem volt kisebb az érdeklődés, mint a többi évben, ám abban is biztosak vagyunk, hogy a rendkívüli helyzet, az újdonság varázsa is hozzátett ahhoz, hogy működni tudjon online is ez a rendezvény. Az is biztos, hogy a KMV-nek vannak olyan pályázatai, ahol eddig is így működött a beküldés, értékelés, például a néprajzi, a műfordítói, az MNT-vel közös pályázatok esetén. Ám az is biztos, hogy például a beszédművészeti, a megzenésített versek, a képzőművészeti vetélkedő nem volt emiatt teljes értékű. A videofelvételek nem adják vissza a pillanatnyi, itt és most művészetet. Ráadásul elmaradtak a katartikus élmények, nem adta meg az alaphangulatot az, hogy együtt, egymás mellett izgulunk, átérezzük az alkotást. A képzőművészeti alkotásokat nem tudtuk a kezünkben tartani, igazán közelről megnézni. Hiába kaptak visszajelzést a diákok a munkájukról, az élmény elmaradt. S ezen élmény nélkül nem KMV a KMV. Ha ezt mi, szervezők érezzük, akkor nem kérdés, hogy a résztvevő diákok is. S bár nem érkezett negatív visszajelzés a tavalyi vetélkedőre, az már eljutott hozzánk, hogy van olyan diák, aki idén azért vacillál, hogy jelentkezzen vagy sem, mert ha online lesz, azon nem szeretne részt venni. Amit meg is értünk, s ezért is vagyunk azon minden erőnkkel, hogy ha kell, halasztunk az időpontokon, de találkozzunk 2021-ben! Szóval jelentkezzetek!

A jelenlegi állás szerint nem lehet megtartani élőben a helyi döntőket. Mik a terveitek arra az esetre, ha az áprilisi döntőt is online kell megrendezni? A tavalyihoz hasonló módon fogjátok lebonyolítani a rendezvényt?

– Nem. A középiskolák munkarendje – az online oktatás – kihatással van ránk is, hiszen a körzeti vetélkedőket a körzetek iskolái és tanárai szervezik meg minden évben. A diákok jelenleg nem léphetnek be az oktatási intézményükbe, így a szervezők a körzeti vetélkedőket sem tudják megtartani a hagyományos módon. S bár az idei évben nem szeretnénk online bonyolítani a vetélkedőt, a körzetik esetében sem nekünk, sem a tanároknak nem maradt más választásunk. Nem tudjuk, hogy ez az állapot kitart-e az év végéig. Az érettségik, ballagások, év végi dolgozatok időszakára pedig nem tolhatjuk ki a körzetiket, remélve, hogy addigra más lesz a helyzet, mert a tanároknak így is nagyon nehéz dolguk van, emellett az az időszak nem a KMV-ről kell, hogy szóljon, hanem az iskolaév lezárásáról. A döntőt ugyanakkor nem szeretnénk ismét online lebonyolítani. Amennyiben áprilisban az érvényben lévő rendelkezések nem teszik lehetővé azt, hogy találkozzunk Óbecsén, akkor nyár elejére, az érettségik utánra tesszük át. Ez a B-tervünk.

Még folyik a jelentkezés. Eddig mekkora az érdeklődés a diákok körében?

– Egyelőre csak a plakátpályázat határideje zárult le. Itt kevesebb a jelentkező, mint tavaly. A többiről még nem tudok érdemben nyilatkozni, a határidők még nem zárultak le, és tény, hogy mindig az utolsó pillanat a meghatározó. Az, hogy a diákok online oktatásban vannak, megnehezíti a felkészülést, ráadásul mi is később írtuk ki a szokottnál a pályázatot, mert mi is vártuk, milyen lehetőségeink lesznek az idei évben. Azt viszont látjuk, hogy mindenki belefáradt ebbe a bizonytalan helyzetbe, úgy a tanárok, mint a diákok. Az online vetélkedő jó vészmegoldás volt, de hosszú távon semmiképpen sem tartható fenn.