2024. április 26., péntek
BIRKÓZÁS – OLIMPIAI SELEJTEZŐ, BUDAPEST

Vlaszov helyett Csekirkin!

Budapesten ma megkezdődik az olimpiára szóló európai selejtező. A nagyon fontos és roppant erős torna eddigi legnagyobb meglepetése pont a zentai Nemes Viktor 77 kg-os súlycsoportjában történt, hiszen az oroszok nem a kétszeres olimpiai bajnok Roman Vlaszovot indítják, hanem a szintén bivalyerős Alekszandr Csekirkint. Ez a csere megtörtént már egyszer, szintén Budapesten, a 2018-as világbajnokság előtt két héttel lépték meg ezt az oroszok. Ott Csekirkin úgy lett világbajnok, hogy a nyolcaddöntőben a címvédő Nemest verte meg, a negyeddöntőben az azeri Murszalijevet, az elődöntőben a svéd Kessidist, a döntőben pedig a magyar Lőrincz Tamást. Akkor Vlaszov térde sérült meg, most nem tudni a váltás okát. Az orosz kötöttfogású csapatban még egy változás történt: 87 kg-ban nem az olimpia bajnok Davit Csakvetadze indul, hanem Milad Alirzajev. Emlékeztetőül: a kvóta nem személyekre, hanem országokra szól.

A kötöttfogás egyébként a hétvégén lesz műsoron. A selejtezők szombaton 11 órakor kezdődnek, az elődöntős kvótamérkőzések pedig 18 órakor rajtolnak. Vasárnap szintén 18 órától helyosztó rangsormérkőzésekkel zárul a torna. Azt már előre és nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy Nemes súlycsoportja a legnehezebb, hiszen az említett oroszon és Viktoron kívül további két Európa-bajnok is harcba száll a kvótákért, az azeri Szanan Szulejmanov és a német Pascal Eisele, illetve szerencsét próbál a magyar fővárosban a világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes fehérorosz Viktor Szaszunovszki és a vb-harmadik bolgár Ajk Mnacakanijan, a román Ilie Cojocari és a török Fatih Cengiz is. A súlycsoportban összesen húszan neveztek…

A 2018-as világbajnokság 77 kg-os dobogója: Lőrincz Tamásnak (balról) megvan a kvótája, Alekszandr Csekirkin és Nemes Viktor pedig a budapesti selejtezőn a súlycsoport két fő esélyesének számít (Fotó: MTI)

A 2018-as világbajnokság 77 kg-os dobogója: Lőrincz Tamásnak (balról) megvan a kvótája, Alekszandr Csekirkin és Nemes Viktor pedig a budapesti selejtezőn a súlycsoport két fő esélyesének számít (Fotó: MTI)

Szerbiának még két résztvevője lesz a magyar fővárosban: 87 kg-ban a honosított, kétszeres Európa-bajnok Zurabi Datunasvili lép fel, akinek szintén nem lesz könnyű dolga, hiszen a világkupagyőztes Alirzajev mellett a kétszeres világbajnok török Metehan Basar, a világbajnok és Eb-ezüstérmes grúz Lasa Gobadze, az Európai Játékok-ezüstérmes azeri Iszlam Abbaszov, az Eb-második bolgár Daniel Alekszandrov, valamint az Eb-bronzérmes svéd Zakarias Berg és az örmény Artur Sahinjan is szerencsét próbál. 130 kg-ban Boban Živanović a harmadik szerbiai induló, de az ő részéről egy kimagasló eredmény óriási meglepetés lenne.

A magyarok közül a március 30-án 34 éves Korpási Bálint szereplésére kíváncsiak a legtöbben. A 72 kg-ban „koronázott király” egy súllyal lejjebb indul, azaz 67 kg-ban, hogy a már begyűjtött aranyérmei (2016-vb, 2017-Eb) mellé egy olimpiai szereplést is kiérdemeljen, de nem lesz könnyű dolga, hiszen a norvég Morten Thoresen, a román Mihai Mihut és a török Atakan Yüksel révén három Európa-bajnok is rajtol a BOK-csarnokban, valamint ott lesz vb-bronzérmesként az örmény Szlavik Galsztjan, a litván Edgaras Venckaitis és a lengyel Gevorg Sahakyan is.

A szabadfogásúak és a nők csütörtökön és pénteken lépnek szőnyegre.

A budapesti tornán a döntőbe jutottak szereznek olimpiai kvótát, de az utolsó esély Tokióra május 6–9. között Szófiában lesz, ahol világselejtezőt tartanak.