2024. április 26., péntek

Zárt körben emlékeztek Zentán

In memoriam gróf Batthyány Lajos

Március idusának ünnepe alkalmából tegnap délben a zentai városháza oszlopcsarnokában megkoszorúzták Batthyány Lajos gróf, az első felelős magyar kormány miniszterelnöke emléktábláját. A „népek tavaszának” magyar reménységeit megvalósítani igyekvő, mártírhalált halt miniszterelnökről, a járványhelyzetre való tekintettel, idén csendesen emlékeztek meg.

A Magyar Nemzeti Tanács nevében Perpauer Attila, a Vajdasági Magyar Szövetség nevében Pék Zoltán, a VMSZ zentai községi szervezete nevében Cipó Igor, a VMSZ Ifjúsági Fóruma nevében Homolya Ákos, a Magyar Mozgalom nevében Sándor József, a zentai önkormányzat nevében pedig Rác Szabó Márta helyezte el koszorúját az emléktábla alá.

Az eseményt megelőzően Burány Hajnalka tartományi képviselő lapunknak nyilatkozva elmondta, az 1848–49-es szabadságharcról minden évben megemlékezünk, az idén ez egészen különleges formát öltött a járványügyi intézkedések miatt, ami azt jelenti, hogy igyekeztek minimalizálni a létszámot a megemlékezések alatt. Ettől eltekintve igyekeztek ugyanazt a fényt biztosítani e jeles napnak, mint ahogyan az eddig is történt, hiszen ez egy dicső hagyomány, amely minden magyar ember ünnepe, az országhatároktól függetlenül.