2024. április 26., péntek

Kultúrkincsek őrzője

Idén több tartományi támogatás a Matica srpskának

Az 1826-ban alapított Matica srpskába látogatott dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási titkár, ahol az intézmény elnökével, dr. Dragan Stanićtyal az együttműködésről tárgyalt.

– A Matica srpska ma is tevékenyen segíti a kultúra fennmaradását és fejlődését. Sokoldalú könyvkiadói, kultúraszervezői tevékenységet folytat, rendkívül nagy és értékes könyvtárat tart fent. A tartományi kormány örömmel támogatja az intézmény munkásságát, annak érdekében, hogy a ránk hagyott felbecsülhetetlen értéket megőrizzük a jövő nemzedékinek is – mondta a titkár. Kiemelte, a titkárságnak sikerült megdupláznia az előző időszakban elkülönített forrásokat, így a korábbi kétmillió dinár helyett most négymilliót szánnak az intézménynek.

Dragan Stanić megköszönte a tartományi kormány támogatását, mely segítségével növelni tudják az intézmény munkájának színvonalát.

– Munkatársainkkal igyekszünk megőrizni kultúránkat, ápoljuk a ránk hagyott örökséget. A Tartományi Felsőoktatási és Tudományos Kutatási Titkárság támogatásával ki tudjuk adni a már készülőfélben lévő könyveket és folyóiratokat, valamint folyatni tudjuk a tudományos kutatási projektjeinket – emelte ki Stanić. Hozzátette, évről évre számos kulturális eseményt, kiállítást valósítanak meg, melyek segítségével bemutathatják a könyvtáruk tevékenységét. Az elnök elmondása szerint a könyvtár kiváló kapcsolatot tart fenn a külföldi és a szerbiai könyvtárakkal egyaránt, ami nagyban segíti munkájukat. Igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy előre mozdítsák és ápolják az olvasás kultúráját.